10 pomysłów na mięso z grilla. Co wrzucić na ruszt poza klasyczną kiełbaską? PRZEPISY
10 pomysłów na mięso z grilla: BAŁKAŃSKIE SZASZŁYKI CEVAPCICI
Składniki:
> 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
> 1 czerwona cebula,
> 2 ząbki czosnku,
> 1/4 czerwonej papryki,
> 1 łyżka oliwy,
> 1 łyżka sosu sojowego,
> 1 łyżka natki pietruszki,
> 1 łyżka kolendry,
> 1 łyżeczka kminku,
> 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
> szczypta ostrej papryki,
> sól i pieprz
Przepis:
1. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.
3. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły.
4. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia.
źródło: www.przyslijprzepis.pl