Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.

Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie!

Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa:
• konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon,
• solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem,
• marynowanego – wędliny,
• fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy.

50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent!

Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Kraków. Posprzątali śmieci z przeszłości, sprzed... 21 lat!

Kraków. Posprzątali śmieci z przeszłości, sprzed... 21 lat!

Liverpool finalizuje transfer następcy Juergena Kloppa

Liverpool finalizuje transfer następcy Juergena Kloppa

Polecamy

W maju Lublin stanie się miastem kreatywności

W maju Lublin stanie się miastem kreatywności

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję

Znęcał się nad matką, groził jej śmiercią i podpaleniem domu. Jest już w areszcie

Znęcał się nad matką, groził jej śmiercią i podpaleniem domu. Jest już w areszcie