3 tygodnie działalności restauracji nie uspokoiło ich właścicieli. " To będzie gorące lato dla restauratorów, operacyjnie i marketingowo"

Maciej Badowski
Maciej Badowski
Choć zainteresowanie restauracjami nie słabnie, niestety nie oznacza to, że restauratorzy mogą liczyć na oddech i spokojny sen.
Choć zainteresowanie restauracjami nie słabnie, niestety nie oznacza to, że restauratorzy mogą liczyć na oddech i spokojny sen. Przemyslaw Swiderski/ Polska Press
Minęło blisko trzy tygodnie od otwarcia branży gastronomicznej. Na ten moment, zarówno klienci jak i restauratorzy czekali z utęsknieniem. Wreszcie można coś zjeść lub wypić poza domem. - Nawet najbardziej wyszukane danie zamówione w dostawie, nie zastąpi wspólnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi w ulubionej restauracji- tłumaczy w rozmowie z nami ekspert.

Restauracje po raz pierwszy od 24 października 2020 r. mogą w pełni przyjąć klientów w lokalu. Przez ponad pół roku pozostawały zamknięte, a jedzenie mogły wydawać jedynie na wynos. Od 29 maja bary, kawiarnie i restauracje mogą przyjmować gości w środku.

- Gastronomia odgrywa bardzo ważną rolę w socjalizacji, utrzymywaniu kontaktów ze znajomymi. To potrzeba, której nie były w stanie zaspokoić usługi jedzenia na dowóz i to właśnie za spotkaniami w lokalach gastronomicznych tęskniliśmy najbardziej. Naszą misją jest wsparcie restauracji, dlatego w czasie lockdownu pomagaliśmy restauracjom festiwalem dowozów Delivery Week. Jednak nawet najbardziej wyszukane danie zamówione w dostawie, nie zastąpi wspólnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi w ulubionej restauracji- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Maciej Żakowski, organizator RestaurantWeek.pl i Co-Founder Restaurant Club.

Problemy restauratorów

Choć zainteresowanie restauracjami nie słabnie, niestety nie oznacza to, że restauratorzy mogą liczyć na oddech - skala wyzwań, przed którymi stoją właściciele lokali gastronomicznych, jest ogromna, trudna i często nieprzewidywalna.

- Potężny problem z rekrutacją pracowników, konieczność podniesienia cen czy nadal obowiązujące obostrzenia ograniczające maksymalne obłożenie - to tylko niektóre z trudności, które hamują restauracje przed stabilną możliwością odrabiania strat. To będzie gorące lato dla restauratorów, zarówno operacyjnie jak i marketingowo, ponieważ zainteresowanie gości to jedno, a drugie to przyciągnięcie ich do swojej restauracji czy budowa społeczności, która jest tak ważna przed niepewną dla wszystkich jesienią- wyjaśnia nam Marcin Wawrzeń, Country Manager Restaurant Club.

Z niepewnością wracają pracownicy - powodem tego jest realna wizja kolejnego lockdownu. W restauracjach mamy do czynienia z brakami kadrowymi. Dotyczą one praktycznie każdego szczebla - od kelnerów przez szefów kuchni po managerów restauracji.

- Mnóstwo osób z powodu pandemii zostało zmuszonych do przekwalifikowania się. Znaleźli zatrudnienia w innych branżach, teraz mają pewną stabilność zawodową i nie chcą wracać do gastronomii, bo jej los wciąż jest niepewny. Wizja ponownego zamknięcia restauracji po kilku miesiącach jest wciąż możliwa - dodaje Wawrzeń.

Wsparcie potrzebne od zaraz

Branża gastronomiczna stara się odrabiać straty, jednak po ponad półrocznym lockdownie potrzebuje wsparcia. - Naszym celem jest wsparcie otwarcia gastronomii, stąd też pomysł na wielką kampanię, która poświęcona jest największym przebojom najlepszych restauracji w Polsce. To wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej po ponad półrocznym lockdownie- komentuje Żakowski.

Organizatorzy Restaurant Week starają się pomóc w odrodzeniu się sceny gastronomicznej poprzez najnowszą kampanię „#IDŹ!” tłumacząc, że to najprostszy sposób powrotu do restauracji.

Konieczny zakaz eksportu drewna, inaczej wiele firm upadnie

Wideo

Materiał oryginalny: 3 tygodnie działalności restauracji nie uspokoiło ich właścicieli. " To będzie gorące lato dla restauratorów, operacyjnie i marketingowo" - Polska Times

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
Czarli Czan

Covid minął więc służba zdrowia ma wolne moce niech się przestawi na gastronomię i tak tylko udają że leczą !

K
Kazik

a komu to potrzebe te zarlo i piwko z przebitka 400m %?

Dodaj ogłoszenie