Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Śląski uznany za język regionalny. Ta decyzja otwiera nowe możliwości

NOWE
Śląski uznany za język regionalny. Ta decyzja otwiera nowe możliwości

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!

Polecamy

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Poszukiwali go ENĄ i czerwoną notą interpolu. Zlokalizowali go lubelscy łowcy głów

Poszukiwali go ENĄ i czerwoną notą interpolu. Zlokalizowali go lubelscy łowcy głów

Trwa ponowna ewakuacja mieszkańców Białej Podlaskiej na czas usuwania niewybuchów

Trwa ponowna ewakuacja mieszkańców Białej Podlaskiej na czas usuwania niewybuchów