MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ani bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Schab w takiej panierce jest bardziej soczysty. Poznaj sekret smaku kotletów po parysku

Anna Daniluk
Domowe kotlety schabowe po parysku doprawiam łyżeczką musztardy. Dzięki temu rozpływają się w ustach.
Domowe kotlety schabowe po parysku doprawiam łyżeczką musztardy. Dzięki temu rozpływają się w ustach. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Kotlety po parysku brzmią jak wyrafinowana potrawa serwowana w eleganckich restauracjach. Jednak zrobisz je szybko, prosto i bez użycia drogich składników. Najważniejsza jest delikatna panierka zrobiona z mąki, jajka i łyżeczki musztardy. Ten patent odmieni smak z zazwyczaj suchego mięsa.

W skrócie

Klasyczne kotlety po parysku nie wymagają wielu składników. Doprawiam je wyrazistą w smaku musztardą diżońską. Ona nadaje daniom lekko ostrego smaku i zachowuje soczystość mięsa. Jeśli chcesz widzieć ziarenka gorczycy, to polecam użyć musztardy francuskiej. W ten sposób nabiorą wyjątkowej tekstury. To danie ma szansę zasmakować również dzieciom, które nie lubią kotletów w panierce z bułki tartej. Poznaj przepis na domowy obiad inspirowany kuchnią francuską.

Kotlet schabowy po parysku – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe lub sznycle cielęce,

  • 2 jajka,

  • 100 g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka musztardy np.: diżońskiej,

  • 50 g klarowanego masła,

  • sól i pieprz do smaku,

  • cytryna do podania.

Jak zrobić kotlety schabowe po parysku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Następnie kotlety schabowe lub sznycle cielęce delikatnie rozbij tłuczkiem, aby uzyskać równą grubość potrzebną do równomiernego usmażenia.

  3. W misce roztrzep jajka, dodaj łyżeczkę musztardy i dopraw szczyptą soli i pieprzu.

  4. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną.

  5. Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajku. Panierka ma dobrze przylegać.

  6. Na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika rozpuść klarowane masło.

  7. Delikatnie ułóż kotlety na patelni i smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.

Sposób podania kotletów po parysku

Usmażone kotlety po parysku podawaj od razu z frytkami lub domowym purée ziemniaczanym. Świetnie smakują z sałatką z pomidorów lub klasyczną mizerią. Możesz także ugotować do nich młode ziemniaki okrasić masłem i posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski