Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1088 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Apetyczne bułeczki szafranowe ze Szwecji. Ten wypiek króluje 13 grudnia
Tradycyjne bułeczki szafranowe to w tradycyjny wypiek zajadany z okazji dnia świętej Łucji. Znane są również pod nazwą „koty Łucji” i cieszą się sporą...
Oto niecodzienny piernik. Poznaj sekretny składnik świątecznego ciasta
Aromatyczny piernik z piwem to wypiek dla całej rodziny. W trakcie pieczenia alkohol wyparowuje, pozostawiając karmelowy smak. Gorycz piwa jest w zasadzie nie...
Tak przyrządzone śledzie przełamią tradycję! Przepis na przystawkę w nowej odsłonie
Klasyczną przystawką na wigilijnym stole są śledzie. Smakoszom ryb polecam wypróbować sposób na śledzie w sosie curry. Taki przysmak przypadnie do gustu...
Sławny szef kuchni zdradza patent na włoskie ciasto. Wypróbuj, na pewno wyjdzie
Andrea Camastra znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata według prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. Przyjechał do naszego kraju z...
Chrupiące ziemniaki w szwedzkim stylu. Prawdziwy rarytas z banalnych składników
Marzysz o chrupiących ziemniakach podanych inaczej niż zwykle? Pieczone ziemniaki to dla wielu osób wyborne danie wykonane z banalnych składników. Pieczone...
Obłędny karp z piekarnika na Boże Narodzenie. Oto danie rybne w wersji dietetycznej
Karp tradycyjnie zajadany jest w czasie wieczerzy wigilijnej. Przygotowując karpia z piekarnika, nie trzeba stać w kuchni, czuwać w trakcie smażenia, a także...
Soczysty schab w sosie pieczarkowym. Poznaj przepis na szybki obiad
Znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe? Zachęcam do zrobienia duszonego schabu w sosie pieczarkowym, który urozmaici bożonarodzeniowy obiad. Wystarczy duża...
Takich ciastek czekoladowych ze świecą szukać. Zrób przepis na słodkie prezenty
Domowe popękane ciasteczka czekoladowe to wypiek, który zrobisz z łatwo dostępnych składników. Poradzą sobie z nim nawet kuchenni nowicjusze, choć warto dobrze...
Świąteczna kapusta z grzybami na Wigilię. Klasyka kuchni polskiej
Wigilijna kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. To także zdrowe danie przygotowywane na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych leśnych...
Smaczne gołąbki wigilijne bez mięsa. Sekret smaku tkwi w popularnej kaszy
Tradycyjne gołąbki wigilijne robi się z kiszonych liści kapusty, które faszeruje się kaszą gryczaną wymieszaną z ugotowanymi suszonymi grzybami. Można też,...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)