Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
700 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Szybki przepis na pyszne śniadanie. Jajko sadzone w papryce. Palce lizać
Jajko sadzone w papryce to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie. Całość zrobisz bez trudu i to w jedyne 10 minut. Chrupiąca papryka, do tego jajko z płynnym...

Wyśmienity deser, którego nikt nie odmówi. Znika do ostatniego okruszka
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to pomysł na wyśmienity deser. Polecam sprawdzony przepis na taki wypiek z dodatkiem owoców, który z pewnością posmakuje każdemu....

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik
Biszkopt to pyszne ciasto, które stanowi bazę wielu tortów i wypieków z kremem. Powinien być wyrośnięty, puszysty i nie za suchy. Mam na to niezawodny sposób....

Obłędnie pyszne smoothie szarlotkowe. Zobacz na filmie, jak je przygotować
Jak zrobić zdrowy koktajl na śniadanie? Polecam sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na wyśmienite smoothie szarlotkowe. Taki posiłek zjesz z...

Ciasto z procentami. Wypróbuj przepis na obłędną „pijaną śliwkę” dla dorosłych
„Pijana śliwka” to wyśmienite ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim twoim dorosłym gościom. Taki biszkoptowo-kremowy przekładaniec zrobisz z dodatkiem...

Buraczki zasmażane jak u babci. Polecamy tradycyjny przepis
Buraczki zasmażane to pyszne uzupełnienie obiadu np. kotletów mielonych, kotletów schabowych czy gulaszu. Mam na nie niezawodny przepis. Tak przygotowuje się je...

Pyszna sałatka z kaszą i wyjątkowym sosem. Zobacz na filmie, jak ją przygotować
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wyśmienita i pożywna przekąska, którą możesz z powodzeniem zrobić zarówno na drugie śniadanie, kolację jak i...

Tak podanego fileta z kurczaka jeszcze nie jedliście! Zaskakuje wyglądem i smakiem
Kurczak w cieście francuskim to sycące, pyszne i bardzo efektowne danie. Podaj je na uroczysty obiad z rodziną lub ze znajomymi, a z pewnością będą zachwyceni....

Pyszny i zdrowy dodatek do herbaty. Zobacz, jak zrobić przetwory z pigwy
Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy przysmak – kwaśne i wyraziste w smaku owoce mają dużo witaminy C i wspomagają naszą odporność w walce z przeziębieniem czy...

Pyszna i szybka zupa z cukinii. Wszyscy zjedzą ją z apetytem!
Krem z cukinii to pyszna, pożywna i prosta do przygotowania zupa, która zachwyca delikatnym smakiem. Można podać ją z grzankami lub podprażonymi płatkami...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SMEG DCF02PBEU Pastelowy błękit
EKSPRES PRZELEWOWY SMEG DCF02PBEUPRODUKT ORYGINALNYTOWAR...