Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
737 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz przepis z młodej kapusty
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Mam dla Ciebie najlepszy przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele...
Najlepsze ciasto z masą kajmakową. Po prostu palce lizać
Słonecznikowiec to prawdziwy hit. Ciasto łączy w sobie pyszną czekoladę, kajmak i chrupiący prażony słonecznik. Po prostu palce lizać. Mam dla ciebie sprawdzony...
Rurki z dżemem do odrywania. Poznaj rewelacyjny pomysł na ciastka
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na delikatne krucho-drożdżowe ciasteczka rurki z dżemem. To pyszne słodkości, którym trudno się oprzeć. Ciastka są bardzo...
Taką surówkę zrobisz błyskawicznie. Jest chrupiąca, zdrowa i pyszna
Chrupiąca surówka z selera naciowego to doskonały dodatek do obiadu. Proponuję sprawdzony przepis na taką przekąskę. Surówka jest lekka, zdrowa i bardzo prosta...
Aksamitna zupa czosnkowa z mascarpone. Zobacz przepis
Mam dla ciebie przepis na zupę czosnkową z serkiem mascarpone. Jest idealnie kremowa, aromatyczna i sycąca. Mimo, że dodaje się do niej sporą ilość czosnku, to...
Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź szybki przepis na pyszne danie
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite risotto z kurczakiem i pieczarkami. To idealny pomysł na łatwy do zrobienia obiad na jednej patelni. Risotto jest kremowe,...
Wyjątkowa rolada truskawkowa. Pyszne ciasto na Dzień Matki. Wypróbuj ten przepis
26 maja świętujemy Dzień Matki. Z tej okazji mam dla ciebie przepis na pyszną roladę truskawkową, którą możesz podarować jako prezent dla swoich bliskich. To...
Idealne ciasto z rabarbarem. Zobacz prosty przepis, który wszystkich zachwyci
Masz ochotę na ciasto z rabarbarem? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy...
Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków...
Zaskocz sowich bliskich i zrób pyszną słoną przekąskę. Zobacz łatwy przepis
Mam dla Ciebie przepis na słone ciasteczka z parmezanem, którym trudno się oprzeć. Są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Wyglądają jak plasterki żółtego...