Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Piła: Sezon na pomidory i truskawki uważamy za otwarty!

Piła: Sezon na pomidory i truskawki uważamy za otwarty!

Wypadek w Świebodzinie. Motocyklista trafił do szpitala. Na miejscu lądowało LPR

Wypadek w Świebodzinie. Motocyklista trafił do szpitala. Na miejscu lądowało LPR

Polecamy

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie

Wojsławice. Będzie bardzo poetycki wieczór z koncertem na molo

Wojsławice. Będzie bardzo poetycki wieczór z koncertem na molo