Bezkonkurencyjny seromakowiec. Zaskocz swoich bliskich pysznym ciastem. Przepis na wyśmienity seromakowiec na kruchym cieście

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na wyjątkowe świąteczne ciasto. Proponuję niezawodny przepis na tradycyjny seromakowiec, który udaje się za każdym razem i smakuje wprost obłędnie. Ciasto to łączy w sobie pyszną masę makową i masę serową oraz kruche ciasto. Po prosty palce lizać! Wypróbuj mój przepis na seromakowiec.

Spis treści

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na seromakowiec. To wyśmienite, bogate w smaku i niezawodne ciasto, które z całą pewnością warto przygotować na święta. Łączy w sobie dwa moje ulubione świąteczne wypieki czyli sernik i makowiec. Jego przygotowanie zajmuje co prawda nieco czasu, ale pyszny smak seromakowca z pewnością wynagrodzi nam trudy. Podane przeze mnie składniki wystarczają na dużą porcję.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny seromakowiec.

Przepis na seromakowiec

czas przygotowania: ok. 2 i pół godziny
porcja na blaszkę 24x36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 100 g cukru (ok. pół szklanki),
  • opakowanie cukru waniliowego (16g),

warstwa z makiem

  • 600 g maku mielonego,
  • 700 ml mleka,
  • 8 łyżek miodu,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 żółtek,
  • piana z 4 białek,
  • 2 łyżki kaszy manny do posypania ciasta,

warstwa z serem

  • 800 g sera białego półtłustego,
  • szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • piana z 6 białek.

Zobacz także: Przepis na sernik z mascarpone. Jest delikatny i wyjątkowo kremowy. To idealne ciasto na święta i inne specjalne okazje

Jak zrobić seromakowiec?

Zacznij od przygotowania ciasta:

  1. Na stolnicy przesiej mąkę z zimnym masłem.
  2. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Zrób masę makową:

  1. Zagotuj mleko i zalej nim mielony mak. Wymieszaj i postaw całość na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 minuty, ciągle mieszając.
  2. W garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Taką mieszanką zalej mak, wymieszaj i odstaw na kilka minut, by masa wystygła.
  3. Rozdziel jajka, żółtka delikatnie ubij rózgą kuchenną, dodaj do przestudzonego maku i wymieszaj.
  4. Ubij pianę z białek i dodaj do maku. Wymieszaj.

Przygotuj masę serową:

  1. Ser i masło zmiel w maszynce na średnich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodawaj stopniowo ser z masłem.
  4. Nie przerywając miksowania dodaj do masy budynie w proszku.
  5. Ubij pianę z białek i dodaj do sera, wymieszaj łyżką.

Upiecz ciasto:

  1. Wyjmij ciasto z lodówki, 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Posyp ciasto kaszą manną i wyłóż masę makową.
  3. Następnie wyłóż delikatnie masę serową.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij na paseczki. Ułóż z nich kratkę na cieście.
  5. Piecz ciasto w dobrze nagrzanym piekarniku, na 180 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.
Tradycyjny seromakowiec na kruchym cieście. Zobacz, jak przygotować ten pyszny wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Bezkonkurencyjny seromakowiec. Zaskocz swoich bliskich pyszn...

Zobacz także inne przepisy na tradycyjne ciasta ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bezkonkurencyjny seromakowiec. Zaskocz swoich bliskich pysznym ciastem. Przepis na wyśmienity seromakowiec na kruchym cieście - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie