MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Boczniaki ostrygowate możesz uprawiać cały rok w ogrodzie, a nawet na balkonie. W lesie rosną dziko przez kilka miesięcy. Czy musisz je myć?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W lesie boczniaki występują jesienią i zimą, z własnej uprawy grzyby można mieć przez cały rok.
W lesie boczniaki występują jesienią i zimą, z własnej uprawy grzyby można mieć przez cały rok. 123rf/creativefamily
Grzybobranie to jedna z uwielbianych przez Polaków aktywności. Choć na wysyp popularnych prawdziwków, kurek i opieniek trzeba poczekać, już teraz możesz posmakować gatunków, które występują cały rok. Boczniaki ostrygowate dziko rosną od późnej jesieni do wiosny, ale wyhodowane w ogródku lub kupione w sklepie są dostępne cały czas. Dlaczego warto sięgać po te grzyby?

Spis treści

Tak wygląda boczniak ostrygowaty

Boczniaka ostrygowatego można uprawiać samemu, dzięki czemu smak lasu będzie dostępny przez cały rok. Z reguły jednak większość kupuje go w sklepie. Na łonie natury ostatnie sztuki na drzewach widać wiosną. Należą do grzybów blaszkowych, ale są jadalne i pełne cennych składników odżywczych.

W okresach zimowym i wczesnowiosennym boczniaki znajdziesz na obumierających bukach, brzozach i innych drzewach liściastych. To grzyby, które mają swój czas, gdy kończy się boom na popularne jesienne kurki, maślak i borowiki. Mają białą lub kremową barwę i charakterystyczny kapelusz przypominający wachlarz. Trzon łączy się z kapeluszem i tworzy spójną całość.

W celach konsumpcyjnych uprawiany jest na słomie lub drewnie. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne, obniża poziom cukru i cholesterolu, jest także źródłem wielu witamin i białka, informują Lasy Państwowe w jednej z publikacji.

Regularne jedzenie boczniaków obniża nie tylko poziom glukozy we krwi, poprawiając metabolizm, ale także trójglicerydów, dzięki czemu pozwala zmniejszyć ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, przekonuje z kolei Strona Zdrowia.

Zobacz więcej: Jak szybko rosną grzyby po deszczu? To zależy od gatunku, niektóre nawet dzień po. Sprawdź, kiedy szukać podgrzybków, a kiedy kurek

Boczniaka ostrygowatego na jesieni i zimą można pomylić z innymi boczniakami, te akurat są jadalne. Niepewność budzi podobieństwo do łycznika późnego – według niektórych źródeł jest jadalny, według niektórych nie. Nie jest wprawdzie trujący, ale dla komfortu żołądka, lepiej po niego nie sięgać i odróżnić go od boczniaka.

Jak wskazuje z kolei Polski Związek Działkowców, na działkach, tuż po pieczarkach, chętnie wybieranymi do uprawy grzybami są właśnie boczniaki. Niektórzy mają je nawet na balkonie.

Czy ten boczniak jest świeży?

O ile grzyb znaleziony w lesie daje nam gwarancję świeżości, o tyle w sklepie może pojawić się zagwozdka – ile dany okaz spędził tam dni i czy przypadkiem nie jest już stary. Jak rozpoznasz dobrego boczniaka? Po pierwsze, sprawdź sprężystość kapelusza, świeże okazy są jędrne. Po drugie, obecność plam lub zmiany koloru mogą sugerować psucie się grzyba.

Jak przygotować boczniaki ostrygowate?

Pojemnik grzybów, kupiony w markecie lub na bazarze, najczęściej jest już oczyszczony i gotowy do obróbki cieplnej. Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy grzyby zbierasz sam – wtedy warto dokładnie umyć zbiory, a następnie je osuszyć. Każdy okaz przejrzyj, jeśli ma suche lub ciemne miejsce, należy je odciąć. Niektóre boczniaki mogą mieć biały nalot. Spokojnie, to nie pleśń, a meszek w postaci zarodników. Wystarczy opłukać grzyby wodą i będą nadawały się do dalszego przetworzenia.

Boczniak to smaczny i uniwersalny grzyb. Można go smażyć, dusić, kisić, marynować, gotować, suszyć, a nawet mrozić. Paleta kulinarna także niesie bogactwo pomysłów na obiad lub kolację. Nie wiesz, co przekąsić? Spróbuj przygotować zupę, sos, farsz, flaki, tartę, a nawet podać grzyby w panierce niczym kotleta.

Zobacz więcej: Jak przyrządzić boczniaki? Pyszne grzyby na rodzinny obiad. Zobacz przepisy z Jadłonomii i od Wegan Nerd

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski