Cebularz ma swoje muzeum w Lublinie

Małgorzata SzlachetkaZaktualizowano 
Pierwszy komercyjny pokaz sztuki robienia cebularzy zacznie się przy ulicy Szewskiej 4 w najbliższą środę o godzinie 12.30. Potrwa godzinę.

Cebularz lubelski to „placek pszenny o średnicy 15 – 20 cm”, okrągły, w złocistym kolorze, no i przede wszystkim z cebulą krojoną w kostkę oraz makiem na wierzchu. Tak powinien wyglądać idealny cebularz według opisu z listy produktów tradycyjnych, na którą został wpisany 30 kwietnia 2007 roku.

Coraz bardziej doceniamy nasze cebularze. Od jakiegoś czasu są one naszym flagowym produktem turystycznym. Można je kupić nie tylko w sklepach, bywa też podawany w lubelskich restauracjach, a nawet na wernisażach wystaw. Teraz przyszedł czas na Regionalne Muzeum Cebularza. Na pomysł stworzenia takiego miejsca wpadli Anna i Robert Drapałowie. „Na świecie istnieją skarby: skarby piratów, skarby zakopane w ziemi, skarby historyczne i skarby lokalne, takie jak cebularz” – piszą na stronie internetowej Regionalnego Muzeum Cebularza.

– Cebularze jem od dziecka, ale jeżdżąc po Polsce, przekonałem się, że nie są one powszechnie znane. Gdy w sklepie pod Toruniem chciałem kupić cebularza, sprzedawca zapytał „a co to jest?” – opowiada Robert Drapała, właściciel Regionalnego Muzeum Cebularza w Lublinie.

Organizatorzy szczególnie liczą na dziecięcych uczestników, którzy będą mogli pomagać w przygotowaniu placków z cebulą, od momentu wyrabiania ciasta. Słyszymy, że na pokazie zabraknie tylko ostatniego etapu, czyli pieczenia okrągłych placków. Na koniec uczestnicy dostaną do zjedzenia już gotowe cebularze, wcześniej podgrzane w piecu. – Wyrabianiu cebularzy będzie towarzyszyła opowieść o ich historii i Lublinie – zapowiada Robert Drapała.

Rolę kucharza w czasie pokazów będzie pełnił Krzysztof Anulewicz, którego zapytaliśmy, czy ma jakieś doświadczenie w pieczeniu cebularzy. – Na studiach pracowałem jako kucharz, m.in. robiłem pizzę, a cebularz to taka nasza polska pizza. Nic mu nie brakuje – odpowiedział.

Regionalne Muzeum Cebularza przy ulicy Szewskiej 4 ma być czynne od środy do niedzieli. Pokazy będą organizowane w następujących godzinach: 11, 12.30, 14.30 oraz o 16. Dzieci do lat 3 wchodzą za darmo. Bilety kosztują 14 zł (ulgowy) i 16 zł (normalny).

SPRAWDŹ, JAK ZROBIĆ CEBULARZ:

Wideo

Materiał oryginalny: Cebularz ma swoje muzeum w Lublinie - Kurier Lubelski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 7

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
K
Karol Kowalski

Od wrzesnia startuje Wspólna Przestrzeń na ul Kowalskiej 1 będzie to pracownio kuchnia otwarta dla wszystkich i za darmo napewno cebularza czy inne rzeczy tez bedzie mozna sobie tam zrobic :)

zgłoś
t
tadeusz

... no comments. Muzeum placka i bilety jak na film w kinie.

zgłoś
b
byłem katolem

Wszystkim naro-kato-pisim lemingom przypominam, że to żydowski produkt!
...niczym logo trupa (INRI) rozciągniętego na dwóch deskach, a dziś dyndający na łańcuchu na brzuchach watykańskich pasożytów gwałcących polskie dzieci (cywilizacja życia i polityka prorodzinna).
Ale oczadzonym katolom nie powinno to w niczym przeszkadzać...

zgłoś
h
hyc hyc

Kucharz z odzysku. Na studiach robił "pice", dobrze że nie w spodnie. Ja nie mogę, na otwarcie zaproście jeszcze Kuźniara. Ale wiocha a czy będzie to z mrożonego ciasta i jak komuś nie posmakuje to zwrot kasy albo następny "placek" gratis?

zgłoś
W
Wielbiciel cebularzy

Wypowiedź tego kucharzyny jest żenująca, "... na studiach pracował jako kucharz i robił pizzę". Myślisz, że to jest to samo? Nie masz pojęcia o prawdziwym cebularzu, ani o tym jak go wykonać. Nie jesteś rzemieślnikiem i swoją durną wypowiedzią obrażasz wszystkich produkujących prawdziwe cebularze. Widzę, że przez to muzeum nasz sztandarowy lubelski smakołyk ktoś sprowadził do tworu zarabiającego kasę.

zgłoś
N
NN

j/w

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3