4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom...
fot. grafwizja/gettyimages

Chcesz mieć zdrowe serce i uniknąć zawału? Koniecznie wyeliminuj te nawyki. Sprawdź, które czynniki zwiększają ryzyko zawału serca

Dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają w organizmie poziom cholesterolu frakcji LDL, który odkłada się w naczyniach tętniczych i może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Profilaktyka zawału serca opiera się na eliminacji z diety produktów smażonych, fast foodów, konserw mięsnych oraz tłustych produktów mięsnych, takich jak boczek, salceson i smalec. Warto natomiast do jadłospisu wprowadzić produkty, które są źródłem kwasów omega-3. To właśnie one wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko zawału serca. W diecie powinny znaleźć się zatem oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, pstrąg), orzechy oraz awokado.

Zobacz również

Linia tramwajowa do Górki Narodowej zrobiła się w końcu zielona, ale...

Linia tramwajowa do Górki Narodowej zrobiła się w końcu zielona, ale...

Testowa drezyna mknie po 140-letniej linii kolejowej nr 104. Czy zostanie na dłużej?

Testowa drezyna mknie po 140-letniej linii kolejowej nr 104. Czy zostanie na dłużej?

Polecamy

Lek typu „koń trojański” skutecznie odchudza. Czy już niedługo będzie można go kupić?

Lek typu „koń trojański” skutecznie odchudza. Czy już niedługo będzie można go kupić?

Nie możesz spać przez natłok myśli? Ten trik pozwoli ci szybko usnąć

Nie możesz spać przez natłok myśli? Ten trik pozwoli ci szybko usnąć

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Czy to możliwe?

Nie zaszczepiła synka. Sąd zmusił ją do szczepienia i ukarał grzywną. Czy to możliwe?