MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz uniknąć problemów ze szkliwem? Wystrzegaj się tych napojów i produktów spożywczych. Nie tylko słodycze szkodzą zębom

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Z codziennej diety warto wyeliminować bezwartościowe źródła cukru. Inne produkty warto spożywać w taki sposób, aby zminimalizować ich wpływ na stan naszych zębów. Na kolejnych slajdach zobacz, czego unikać, mając problemy ze szkliwem.
Z codziennej diety warto wyeliminować bezwartościowe źródła cukru. Inne produkty warto spożywać w taki sposób, aby zminimalizować ich wpływ na stan naszych zębów. Na kolejnych slajdach zobacz, czego unikać, mając problemy ze szkliwem. Andrea Piacquadio / Polina Tankilevitch (małe) / Pexels
Erozja szkliwa to wrażliwość zębów na słodkie, gorące lub zimne potrawy i napoje. Jest widoczna także w wyglądzie zębów – mogą stać się żółte lub szare oraz prześwitujące, a ich krawędzie mogą robić się bardziej postrzępione. Dlatego, jeśli zależy nam na pięknym i zdrowym uśmiechu, powinniśmy dbać o prawidłowe pH jamy ustnej. Można to zrobić ograniczając spożywanie pokarmów, które prowadzą do uszkadzania szkliwa. Zobacz, co znajduje się na liście produktów o wysokiej kwasowości.

Spis treści

Produkty, które niszą szkliwo i sprzyjają rozwojowi próchnicy

Szkliwo to niezwykle twarda powłoka zębów, która w 95 proc. składa się ze związków mineralnych, z przewagą hydroksyapatytu wapnia. Mimo dużej odporności szkliwo ma jeden słaby punkt: są nim kwasy, które często dostarczamy do jamy ustnej wraz z pożywieniem.

Pokarmy o pH niższym niż 5 mogą sprawić, że szkliwo ulegnie erozji, a tym samym spowodować osłabienie zębów. Czego należy unikać, aby nie doprowadzić do uszkodzenia uzębienia? Za kwasową erozję szkliwa odpowiadają m.in. kawa, jogurty czy kwaśne sery, ale to nie znaczy, że należy z nich rezygnować.

– Nie wszystkie produkty o podobnej kwasowości szkodzą tak samo na zęby. Ma na to wpływ również wiele innych czynników, jak zawartość dodatkowych związków w produkcie. Przykładowo jogurt dzięki wysokiej zawartości wapnia nie będzie miał tak negatywnego działania, jak sok owocowy. Z kolei słodycze z kwaskiem cytrynowym będą znacznie bardziej szkodliwe przez swój dodatkowy potencjał kariogenny, a więc próchnicotwórczy – mówi lek. dent. Aleksander Gajos, endodonta z Dentim Clinic Medicover w Katowicach.

Ponadto produkty o wysokiej kwasowości należy jeść jako składnik potraw, a nie samodzielne przekąski, a soki warto pić przez słomkę. Po ich spożyciu warto przepłukać usta wodą, a po pół godziny umyć zęby. Wcześniejsze szczotkowanie może dodatkowo uszkodzić osłabione kwasami szkliwo.

Zobacz, na które napoje i pokarmy uważać, chcąc zachować zdrowi i piękny uśmiech.

Napoje i produkty, które uszkadzają szkliwo

Co jeszcze niszczy szkliwo? Unikaj tych błędów podczas mycia zębów

Wśród czynników, które wpływają na erozję szkliwa wymienia się także kwas żołądkowy, który trafia do jamy ustnej podczas wymiotów oraz u osób cierpiących z powodu refluksu. Także suchość w ustach, nazywana kserostomią, może prowadzić do podniesienia wartości kwasu w jamie ustnej.

Niektóre leki mogą powodować zarówno suchość w ustach, jak i obniżać pH jamy ustnej. Są to m.in. leki przeciwhistaminowe i aspiryna. Jednak szkliwo najczęściej uszkadzamy sami, przez nieprawidłową higienę jamy ustnej. Wśród złych nawyków, oprócz zbyt rzadkiego i niedokładnego szczotkowania, wymienia się:

  • używanie twardej szczoteczki,
  • zbyt mocne szorowanie powierzchni zębów,
  • stosowanie silnych past wybielających o wysokim współczynniku ścieralności szkliwa (RDA).
Dodaj firmę
Logo firmy Narodowy Fundusz Zdrowia Centrala
Warszawa, ul. Rakowiecka 26/30
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chcesz uniknąć problemów ze szkliwem? Wystrzegaj się tych napojów i produktów spożywczych. Nie tylko słodycze szkodzą zębom - Strona Zdrowia

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski