W skrócie
Kruche ciastka z pistacjami to doskonałe małe co nieco na rodzinne spotkania i eleganckie przyjęcia. Te słodkości są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak i tekstura z pewnością zachwycą miłośników włoskich przysmaków. Często po nie sięgam, gdy chcę zrobić wrażenie na gościach. Twoje koleżanki będą prosić o ten przepis. Poznaj sposób na chrupiące ciastka z pistacjami do mocnego espresso.
Ciastka z pistacjami – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 12 ciastek.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut schładzania).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka niesolonych pistacji,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szklanka miękkiego masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Jak zrobić ciastka z pistacjami?
Sposób przygotowania:
- Na początku posiekaj dokładnie pistacje.
- W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
- Dodaj posiekane pistacje i dokładnie wymieszaj.
- W misce ucieraj robotem kuchennym lub mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.
- Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powoli dodawaj suche składniki do masy maślanej, cały czas mieszając.
- Gdy składniki się połączą, uformuj z ciasta rulon, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ciasto pokrój na 2-cm plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Możesz także utoczyć kulki i delikatnie spłaszczyć każdą z nich od góry.
- Ciastka z pistacjami piecz przez 12-15 minut, aż brzegi ciastek będą lekko złociste.
- Po upieczeniu wyłóż je na metalową kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ciastka z pistacjami są gotowe do podania.
Czytaj także: Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj przepis na finezyjne pistacjanki
Dodatki do ciasteczek z pistacjami
Możesz także wzbogacić ten podstawowy przepis startą skórką z cytryny lub pomarańczy. Spośród suszonych owoców dorzuć odrobinę żurawiny. Sprawdzi się także suszona, posiekana wiśnia. Możesz także upieczone ciasteczka zanurzyć w rozpuszczonej białej czekoladzie, która ładnie się prezentuje na tle zielonych orzeszków.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: