MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące ciastka z pistacjami na deser. Upiecz je i podawaj na podwieczorek. Nie uwierzysz, jakie są smaczne

Anna Daniluk
Kruche ciastka z pistacjami to wypiek wypełniony chrupiącymi orzeszkami.
Kruche ciastka z pistacjami to wypiek wypełniony chrupiącymi orzeszkami. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Desery z pistacjami cieszą się rosnącą popularnością w 2024 roku. Dzięki pojawieniu się łuskanych i niesolonych orzeszków w dyskontach spożywczych są łatwo dostępne. Nadal są symbolem luksusu i elegancji. Co więcej, ich zielony kolor jest ozdobą wielu wypieków. Poznaj przepis na domowe ciastka z pistacjami dla całej rodziny.

W skrócie

Kruche ciastka z pistacjami to doskonałe małe co nieco na rodzinne spotkania i eleganckie przyjęcia. Te słodkości są proste w przygotowaniu, a ich wyjątkowy smak i tekstura z pewnością zachwycą miłośników włoskich przysmaków. Często po nie sięgam, gdy chcę zrobić wrażenie na gościach. Twoje koleżanki będą prosić o ten przepis. Poznaj sposób na chrupiące ciastka z pistacjami do mocnego espresso.

Ciastka z pistacjami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 12 ciastek.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut schładzania).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka niesolonych pistacji,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka miękkiego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić ciastka z pistacjami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj dokładnie pistacje.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. Dodaj posiekane pistacje i dokładnie wymieszaj.
  4. W misce ucieraj robotem kuchennym lub mikserem miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  5. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Powoli dodawaj suche składniki do masy maślanej, cały czas mieszając.
  7. Gdy składniki się połączą, uformuj z ciasta rulon, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  9. Ciasto pokrój na 2-cm plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Możesz także utoczyć kulki i delikatnie spłaszczyć każdą z nich od góry.
  11. Ciastka z pistacjami piecz przez 12-15 minut, aż brzegi ciastek będą lekko złociste.
  12. Po upieczeniu wyłóż je na metalową kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  13. Ciastka z pistacjami są gotowe do podania.

Dodatki do ciasteczek z pistacjami

Możesz także wzbogacić ten podstawowy przepis startą skórką z cytryny lub pomarańczy. Spośród suszonych owoców dorzuć odrobinę żurawiny. Sprawdzi się także suszona, posiekana wiśnia. Możesz także upieczone ciasteczka zanurzyć w rozpuszczonej białej czekoladzie, która ładnie się prezentuje na tle zielonych orzeszków.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski