Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Pierogi w stylu fit

Konrad Gaca
Pierogi z zieloną soczewicą
Pierogi z zieloną soczewicą
To już ostatnia szansa na nadesłanie przepisów walki o nagrody w majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". W przyszłym tygodniu zaprezentujemy zwycięskie propozycje dań z wykorzystaniem soczewicy.

Dla wszystkich, którzy nadal szukają pomysłów na zdrowe posiłki, w których składzie znajdzie się soczewica, mamy podpowiedź, danie polecane przez Bartka Zembrzuskiego. Czytelnicy, którzy od kilku lat śledzą naszą akcję, z pewnością pamiętają tego sympatycznego lublinianina. Jesienią 2008 roku, gdy spotkaliśmy się po raz pierwszy, Bartek ważył aż 188 kilogramów. Każdego dnia jego układ kostny, mięśnie i stawy musiały zmagać się z ciężarem dwukrotnie większym niż jego naturalna waga. Trudno się dziwić, że tamten Bartek Zembrzuski miał poważne kłopoty z kręgosłupem i stawami, które nie wytrzymywały takiego nadbagażu. Szczerze mówiąc, to nie były jedyne zmartwienia Bartka. Miał otłuszczoną wątrobę i serce, poziom złego cholesterolu przekraczał wszelkie dopuszczalne normy. Do tych kłopotów ze zdrowiem dochodziły jeszcze problemy z samopoczuciem. Bartek sam o sobie mówi, że wtedy był "bardzo zdołowanym człowiekiem".

Zaczęliśmy odchudzanie. Dieta i pierwsze bardzo delikatne treningi (na intensywniejszy wysiłek osoba w takim stanie nie mogła sobie pozwolić) sprawiły, że po tygodniu waga pokazała aż o 10 kg mniej. To była najlepsza motywacja do dalszej pracy. W ciągu 10 miesięcy Bartek Zembrzuski schudł aż o 90 kg i stał się innym człowiekiem. Na korzyść zmienił się nie tylko jego wygląd, ale także stan zdrowia i samopoczucie.

Dzisiejszy Barek Zembrzuski to zupełnie inny człowiek niż ten z jesieni 2008 r. Szczupły, zdrowy i ujmujący skromnością, pogodą ducha i optymizmem. Droga, jaką pokonał, stała się kapitalnym doświadczeniem, które teraz przydaje mu się w codziennej pracy. Po przejściu cyklu dodatkowych szkoleń Bartek Zembrzuski został konsultantem programu dietetyczno-treningowego Gaca System. Teraz pomaga innym w pokonywaniu własnych słabości i okiełznaniu otyłości.

Bartek Zembrzuski poleca przygotowanie pierogów z zielonej soczewicy. Oczywiście już na początku należy zaznaczyć, że nie jest to danie, jakie mogą jadać osoby na początku odchudzania. Jest to natomiast znakomita propozycja dla tych, którzy mają już za sobą proces redukcji nadwagi i teraz zależy im na trzymaniu formy i spożywaniu pełnowartościowych posiłków. To danie dostarczy naszemu organizmowi dużych ilości protein, których znakomitymi źródłami są jajka i soczewica.

Mąka orkiszowa podniesie kaloryczność posiłku i sprawi, że znajdzie się w nim pokaźna ilość węglowodanów. Ta odmiana mąki, w porównaniu do pochodzących z innych zbóż, charakteryzuje się znacznie mniejszą zawartością maltozy, co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.

Smak i aromat potrawy, oprócz zaproponowanych przypraw, wzbogacą czosnek i czerwona cebula, rośliny o udowodnionym działaniu antyseptycznym, korzystnie wpływające na układ odpornościowy oraz mające wpływ na zmniejszanie poziomu złego cholesterolu.

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:
300 g zielonej soczewicy 700 g mąki orkiszowej 450 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula majeranek, tymianek, świeżo zmielony pieprz, gałązka rozmarynu

Wykonanie:
Soczewicę moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut do zmięknięcia soczewicy. Odcedzamy, dodajemy drobno poszatkowaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek i 1 roztrzepane jajko wymieszane z pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę, wodę i 1 jajko zagniatamy na ciasto i wyrabiamy przez około 15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy. Szklanką wycinamy ciasto, a na wyciętych kawałkach układamy farsz. Składamy ciasto z farszem na pierożki.

Do garnka z wodą dodajemy 1 łyżkę oliwy, doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek kładziemy pierogi i gotujemy przez około 10-15 minut.
Rozmaryn szatkujemy i mieszamy z łyżką oliwy. Polewamy pierogi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski