Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Jedz smacznie i nie daj się chorobom

Konrad Gaca
Soczysty filet na torciku ryżowo-tymiankowym z grillowanymi owocami
Soczysty filet na torciku ryżowo-tymiankowym z grillowanymi owocami
Kolejny etap konkursu "Chudnij ze smakiem" powoli zbliża się do końca. Jeszcze tylko dzisiaj czekamy na Wasze przepisy dań z filetów z piersi kurczaka, opracowanych zgodnie z założeniami Gaca System bez soli, cukru i smażenia. Warto się pospieszyć i wysłać maila. Na autorów najlepszych propozycji czeka nagroda miesiąca, która umożliwi im udział w walce o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania oraz trzy tysiące złotych.

Filety z kurczaka można przyrządzać na wiele, często zaskakujących, sposobów. Zobaczcie, ja-ki sposób poleca Monika Tomczak, liderka Gaca System. To ona dwa lata temu rozpoczęła przygodę z naszym programem dietetyczno--treningowym. Ważyła wtedy 120 kg. Po ośmiu miesiącach była lżejsza o 60 kg. Obecnie nadal trzyma formę, a po czasach sprzed odchudzania została jej masa zbyt dużych ubrań.

Pani Monika poleca przygotowanie filetu na torciku ryżowo-tymiankowym z grillowanymi owocami. To wspaniałe danie o smaku i aromacie kojarzącymi się z wakacjami w egzotycznym kraju. To porcja energii i zdrowia, kiedy za oknem lodowato, ciągle brakuje nam słońca i bardzo łatwo o chorobę. Danie pani Moniki pomoże w walce z przeziębieniami.

O zaletach filetów z kurczaka piszemy od początku roku. Przypomnijmy tylko jego podstawowe atuty. To lekkostrawne mięso, o dużej zawartości białka (ok. 20 g w 100 g) oraz niewielkiej ilości tłuszczu i węglowodanów. Jest bardzo dobrym źródłem witamin A i B 12, cynku, selenu.

Przepis Moniki Tomczak powinny uwzględnić w jadłospisie osoby, które zakończyły proces wyprowadzania z diety, a także wszyscy prowadzący aktywny tryb życia, którym zależy na utrzymaniu formy. O ile białko z mięsa kurczaka zadba o nasze mięśnie, tak węglowodany w brązowym ryżu dadzą nam zastrzyk energii, która wystarczy na długie godziny.

Przyjrzyjmy się teraz pozostałym składnikom polecanego dania. Tymianek to jedno z podstawowych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej, które występuje w przeróżnych kombinacjach, a do Polski trafiło wraz z przybyciem nad Wisłę dworu królowej Bony. Roślina ta ma znakomite właściwości i sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także w medycynie jako środek przeciwzapalny i bakteriobójczy. Z tych względów powinniśmy o niej pamiętać szczególnie w takich dniach, kiedy łatwo o różnego rodzaju zaziębienia i choroby dróg oddechowych. Lecznicze właściwości tymian-ku znane są już od stuleci. Od dawna roślina ta była stosowana w walce z zapaleniem gardła, oskrzeli i innymi tego rodzaju dolegliwościami. Należy także dodać, że tymianek usprawnia pracę układu pokarmowego.

Także kiełki rzodkiewki sprawdzają się znakomicie jako lekarstwo na przeziębienia. Charakteryzują się dużą zawartością witaminy C, która pomaga podnosić odporność organizmu. Ponadto mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu łatwiej można oczyszczać górne drogi oddechowe. Udowodniono, że pomagają one w pracy wątrobie oraz mają działanie moczopędne. Kiełki zawierają także siarkę, potas i magnez.

Limonki, pomarańcze i mandarynki nadadzą daniu nie tylko niezwykły smak i aromat, ale także wzbogacą jego wartości odżywcze. Cytrusy są nie tylko źródłem witaminy C, ale także A i B. Dodatkowo znajduje się w nich także błonnik. Bez niego nie mamy co marzyć o poprawnym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Błonnik sprawia, że jelita funkcjonują jak należy, i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto daje uczucie sytości, co pomaga nam unikać podjadania między posiłkami lub sięgania po dokładki, których tak naprawdę wcale nie potrzebujemy. Spośród długiej listy cennych składników występujących w cytrusach należy także wspomnieć o kwasie foliowym. To on jest odpowiedzialny za pracę naszego układu nerwowego i mózgu. Systematycznie przyjmowany sprawia, że możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem. Także badacze są przekonani, że pomaga chronić organizm przed niektórymi rodzajami nowotworów, ma działanie krwiotwórcze oraz wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.

Soczysty filet na torciku ryżowo-tymiankowym z grillowanymi owocami

Autorką przepisu jest Monika Tomczak, liderka akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie, która korzystając z Gaca System schudła 60 kg i od prawie dwóch lat utrzymuje formę.

Składniki:
1 filet z kurczaka
2 duże pomarańcze
4 mandarynki
3 limonki
100 g ryżu brązowego
2 łyżki miodu
5 gałązek świeżego tymianku
20 g kiełków rzodkiewki
50 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:
Do plastikowego naczynia wyciskamy sok i wrzucamy skórkę z jednej pomarańczy, 2 mandarynek, 1 limonki i wlewamy oliwę. Dokładnie mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia gotujemy ryż, po czym mieszamy go z listkami świeżego tymianku. Pozostałe owoce obieramy, kroimy w dużą kostkę i grillujemy. Przekładamy do rondelka i mieszamy z odrobiną miodu na małym ogniu.
Kurczaka grillujemy obustronnie, po czym przekładamy na blaszkę i pieczemy w piecu przez 12 minut* w temperaturze 180 stopni.
Na talerz wykładamy ryż w obręczy, tworząc torcik. Na jego szczyt kładziemy pierś, a owoce układamy dookoła ryżu. Dekorujemy kiełkami.

*czas może się różnić w zależności od pieca.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski