Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Przysmaki z wołowiny dla zdrowia i nagrody

Konrad Gaca
Roladki z wołowiny z rukolą
Roladki z wołowiny z rukolą Fot. Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Katarzyna Michno dzięki przepisowi na roladki z wołowiny zwyciężyła w kwietniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki zdobyciu tego wyróżnienia pani Katarzyna otrzymała w nagrodę 28-dniowy dostęp do wszystkich funkcji Gaca System - nowoczesnego programu treningowo-dietetycznego. Zyskała także szansę rywalizowania o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i zdobycia nagrody głównej "Chudnij ze smakiem", czyli trzech tysięcy złotych.

Zwróćmy od razu uwagę na to, że w przepisie na wołowinę nie pojawia się nawet gram soli, a mięso jest duszone. Nie smażymy go, unikamy nawet podsmażania, a wszystko dla zdrowia i dobrej formy. Tak właśnie przygotowuje się posiłki zgodnie z założeniami Gaca System: ze smakiem, ale także z głową, czyli bez popełniania błędów, które mogą znacznie utrudnić proces redukcji nadwagi lub sprawić, że utrzymanie wymarzonej wagi, osiągniętej po miesiącach pracy, stanie się bardzo trudne.

Dlaczego warto spróbować wprowadzić danie pani Katarzyny do swojego jadłospisu? Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom posiłku, które sprawią, że danie wydaje się być idealną propozycją dla wszystkich osób, które nie tylko zakończyły już proces gubienia zbędnych kilogramów, a teraz zależy im tylko na utrzymaniu wypracowanej formy, ale również tych, które są w trakcie okiełznywania swojej otyłości.

O zaletach mięsa wołowego pisaliśmy nieraz. To bardzo dobre źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego, (CLA znanego środka używanego od lat do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej).
Dodając do potrawy czerwoną cebulę, równocześnie dodajemy do niej m.in. sód, potas, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, witaminy z grupy B oraz C i E. Cebula ma działanie bakteriobójcze, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko powstania skrzepów. Działa mobilizująco na funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego, poprawia wygląd skóry i włosów. Powinny pamiętać o niej osoby, skarżące się na bóle reumatyczne i artretyzm.

Pomidory, które proponuje dodać do dania pani Katarzyna, to nie tylko cenne źródło witaminy C. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, witaminę E, a także beta-karoten, sprawdzony w walce z wolnymi rodnikami i pokaźne ilości potasu, który ma działanie moczopędne i pomaga obniżyć ciśnienie. Kolejny bardzo ważny składnik pomidorów to likopen, naturalny barwnik, będący także potężnym antyutleniaczem, który zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej prostaty, zawałom serca i hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej.

Charakterystyczny, nieco ostry smak kolejnego składnika nagrodzonego dania, czyli sałaty rukoli, to zasługa dużej ilości związków siarki. To one sprawiają, że sałata zyskuje działanie bakteriobójcze. Poza tym w rukoli znajdziemy także potas, wapń, żelazo i kwas foliowy. Nie zapomnijmy o dodaniu pestek słonecznika. Zawierają one antyoksydanty i inne składniki, korzystnie wpływające na stan skóry, kości oraz wzroku.

Roladki z wołowiny z rukolą

Składniki:
kilka liści rukoli
25 dag wołowiny
śliwka suszona
1 cebula czerwona
5 pomidorów koktajlowych lub 2 zwykłe
oliwa z oliwek
pestki słonecznika
przyprawy według uznania/oprócz soli/

wykonanie:
liście rukoli kładziemy na talerzu, na rukolę kładziemy połówki pomidora, na pomidory kroimy cebulę czerwoną w plasterki, przyprawy, np.: pieprz naturalny, oregano, świeża bazylia, tymianek świeży, czosnek ząbek, kilka pestek słonecznika, polewamy jedną łyżką oliwy z oliwek. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, w razie potrzeby można ją cienko delikatnie rozklepać; na środku kładziemy suszoną śliwkę, skręcamy jak roladki i spinamy wykałaczką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i prażymy
dosłownie 30 sekund z każdej strony, następnie przekładamy na talerz.

Autor przepisu: Katarzyna Michno

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansęna wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy siódmą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny. Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski