18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Uczta z soczewicą w roli głównej

Konrad Gaca
Pasztet z zielonej soczewicy
Pasztet z zielonej soczewicy Agnieszka Kozłowska/Gaca centrum
Nadszedł czas podsumowania majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekaliśmy na Wasze pomysły dań z wykorzystaniem soczewicy. Propozycje, jakie otrzymaliśmy, były znakomite i pokazują, że można dbać o linię i formę, jedząc równocześnie pyszne dania.

Monika Filewicz z Lublina otrzymała nagrodę miesiąca za przepis na pasztet z zielonej soczewicy. Takie dania można znaleźć w wielu sklepach, na półkach z produktami dla wegetarian, jednak czy zawsze jesteśmy pewni, że znajduje się w nich dokładnie to, co na etykiecie? Zawsze pewniej i zdrowiej przygotować taką potrawę samemu i nie mieć wątpliwości, że nie ma w niej ani grama szkodliwej dla zdrowia soli oraz różnych konserwantów. Powiedzmy zresztą szczerze, tak pysznego pasztetu, jaki zaproponowała pani Monika, nie znajdziemy na żadnej sklepowej półce.

Przyjrzyjmy się składnikom tego dania i ich właściwościom zdrowotnym. Soczewica odznacza się bardzo wysoką zawartością protein. To nie jedyny jej plus. Ma także duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które ułatwią powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz dobre samopoczucie. Będzie także oddziaływać na układ pokarmowy. Soczewica jest również dobrym źródłem błonnika, sprawdzonego sojusznika we wszystkich dietach. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny pamiętać, że posiłki z dużą zawartością błonnika sprawiają, że dłużej jesteśmy najedzeni i łatwiej jest nam zapanować nad apetytem i pokonywać pokusę podjadania. Błonnik korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i jest polecany jako sprawdzony środek chroniący przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego.

Dlaczego warto jeść marchew? Oprócz najbardziej oczywistej odpowiedzi: "bo jest smaczna", mamy jeszcze kilka, znacznie bardziej racjonalnych. Oprócz smaku marchewka powinna kusić nas niską kalorycznością i dużą zawartością substancji odżywczych. Jest powszechnie znana jako najbogatsze źródło beta-karotenu. Bez niego nasz organizm miałby duże kłopoty z wytworzeniem witaminy A, to natomiast oznaczałoby dla nas problemy ze wzrokiem, skórą, włosami, paznokciami i wiele innych. W marchwi nie brakuje także potasu (pomagającego utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i mającego działanie moczopędne), błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, tak ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i nerwowego.

Seler z kolei jest znany ze swojego moczopędnego działania, pomaga usuwać z tkanek nadmiar wody. Pamiętajmy także, że wpływa on na zwiększenie tempa przemiany materii. Te wszystkie właściwości sprawiają, że jest on polecany wszystkim, którzy pragną pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Cebula pomaga rozprawiać się z mikrointruzami, jakimi są różne rodzaje grzybów i bakterii. Ponadto jedząc cebulę, dostarczamy organizmowi witaminy C, B2 i P, a także minerały magnez, fosfor, cynk, krzem i siarkę. Dzięki tym składnikom cebula pomaga wzmacniać włosy, kości, reguluje poziom cukru i cholesterolu.

Dodanie jajek sprawi, że pasztet wzbogaci się o znakomite źródło białka. W jajkach występują: lecytyna (uczestnicząca m.in. w procesach przemiany materii i wpływająca na regulację poziomu cholesterolu), luteina (korzystnie wpływająca na wzrok), a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Polecam ten pasztet. Jest pyszny, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która wcześniej nie miała zbyt dużej praktyki w kuchennych bojach. Warto poświęcić trochę czasu na pieczenie. Polecam.

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:
500 g soczewicy zielonej
4 średnie marchewki
2 średnie cebule
1 mały seler
1 pietruszka
2 jajka
6 łyżek drobnych otrębów (np. owsianych)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
około 1/2 łyżeczki pieprzu
pęczek świeżej pietruszki
Przygotowanie:

Soczewicę ugotować do miękkości razem z warzywami. Odsączyć i przepuścić przez maszynkę.
Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodać jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy.
Dodać przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek.
Całość wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą formy keksowej.
Posypać po wierzchu dowolnymi otrębami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1900C i piec przez 45 minut.
Zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i zajadać ze smakiem!

Autor przepisu: Monika Filewicz

1}Konkurs "Chudnij ze smakiem" zakończony!

Zabawa miała proste zasady. My przez siedem kolejnych miesięcy prezentowaliśmy zalety jednego produktu spożywczego, podawaliśmy dodatki do niego, a zadaniem Czytelników było skomponowanie w oparciu o nie posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Przez kolejne tygodnie prezentowaliśmy potrawy opracowane przez osoby, które korzystając z Gaca System, zrzuciły zbędne kilogramy, a teraz bez problemu utrzymują formę. Na pewno wielu z Was w tych przepisach odnalazło inspirację do stworzenia własnych, nie tylko konkursowych, dań, które na stałe zagoszczą na Waszych stołach.

2}Nagroda miesiąca

Co miesiąc autor najlepszego przepisu w nagrodę otrzymywał bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne - usługę dostępną przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Od jesieni ubiegłego roku te nagrody otrzymało aż 49 osób z całej Polski. Zwycięstwo w konkursie miesiąca stawało się przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna czeka

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
otrzyma autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz i przedstawiciel grupy Polskapresse. O rozstrzygnięciach podjętych przez kapitułę powiadomimy na uroczystej Gali, jaka odbędzie się w 3 tygodniu września i będzie równocześnie zakończeniem 9 edycji akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie. Na uroczystości poznamy także zwycięzcę konkursu literackiego na temat odchudzania, który już po raz szósty ogłosimy za tydzień. Wszystkie informacje będą również umieszczane na stronie internetowej www.gacasystem.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski