Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Możesz schudnąć i ochronić się przed rakiem! Poznaj niezwykłe właściwości szparagów

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Szczyt sezonu na szparagi w Europie przypada na maj i czerwiec. Warto zatem wiedzieć, dlaczego warto włączyć je w najbliższych tygodniach do swojej diety.
Szczyt sezonu na szparagi w Europie przypada na maj i czerwiec. Warto zatem wiedzieć, dlaczego warto włączyć je w najbliższych tygodniach do swojej diety. https://www.gettyimages.com/AnjelaGr
Udostępnij:
Pierwsze świeże szparagi już od kilku tygodni lądują na naszych talerzach. Choć nadal nie jemy ich na pęczki, to stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Czy są zdrowe? Czy warto po nie sięgać? Poznaj powody, dla których dobrze jest włączyć szparagi na co dzień do swojej diety i sprawdź, co robią z naszym organizmem.

Spis treści

Wartości odżywcze szparagów

Szparagi to wyrastające z ziemi, młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). W Europie ich zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj-czerwiec. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Pęczek szparagów waży średnio 93 g zawiera jedynie 18,6 kcal. W porcji 100 g szparagów znajdziemy:

  • białko – 2,2 g,
  • tłuszcz – 0,12 g,
  • węglowodany – 3,88 g,
  • w tym cukry proste – 1,88 g,
  • błonnik – 2,1 g,
  • woda – 93 g,
  • wapń – 24 mg,
  • żelazo – 2,14 mg,
  • magnez – 52 mg,
  • potas – 202 mg,
  • selen – 2,3 mcg,
  • witamina C – 5,6 mg,
  • wit. B5 – 0,274 mg,
  • kwas foliowy – 53 mcg,
  • cholina – 16 mg,
  • wit. A – 38 mcg RAE / 756 IU,
  • w tym beta-karoten – 449 mcg,
  • luteina i zeaksantyna – 710 mcg,
  • witamina E – 1,13 mg,
  • witamina K – 41,6 mcg.

Dowiedz się więcej:

Jak jeść szparagi?

Kupując szparagi, powinniśmy wybierać suche i jędrne warzywa. Przygotowując je do spożycia należy pamiętać, aby umyć je pod bieżącą wodą i odkroić zdrewniałe łodygi. Jeśli jest taka konieczność, należy obieraczką zdjąć twardszą skórkę.

Ponieważ szparagi to niezwykle niskokaloryczne warzywa – przeciętny pęczek dostarcza jedynie 20 kcal – można spożywać je właściwie bez ograniczeń. Jednak zazwyczaj podawane są z ciężkimi sosami i serami, co niestety zdecydowanie podnośni kaloryczność dań, w których się znajdują.

Aby szparagi były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, można przygotowywać je w lżejszej formie np. zupy-kremu, jako składnik sałatek, grillowane beztłuszczowo albo gotowane na parze. Sprawdzą się także jako oryginalny dodatek do śniadania – idealnie komponują się z jajkami – oraz jako baza sosu do makaronu.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Jest wiele powodów, dla których warto wykorzystać rozpoczynający się właśnie sezon na szparagi i włączyć je na stałe do swojej diety. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i aminokwasów mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.

Sprawdź w galerii, co dzieje się z organizmem, kiedy jemy to wyjątkowe zdrowe, zielone warzywo i na jakie dolegliwości mogą okazać się pomocne.

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

TEVA

HEPATIL 150mg 40 tabletek

16,64 zł8,90 zł-47%
miejsce #2

Bayer

Dicoflor 60 20 kaps.

36,90 zł24,80 zł-33%
miejsce #3

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #4

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Materiał oryginalny: Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Możesz schudnąć i ochronić się przed rakiem! Poznaj niezwykłe właściwości szparagów - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie