MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

NOWE
Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

Ostrzeżenie - dla p. sławieńskiego - przed intensywnymi burzami i ulewami. Zdjęcia

Ostrzeżenie - dla p. sławieńskiego - przed intensywnymi burzami i ulewami. Zdjęcia

Polecamy

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec lubelskiej drużyny

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec lubelskiej drużyny

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki

Bogdanka LUK Lublin rozstała się z ośmioma siatkarzami

Bogdanka LUK Lublin rozstała się z ośmioma siatkarzami