Racjonalne podejście do produktów żywieniowych powinniśmy zacząć już na etapie planowania potraw, a w dalszej kolejności - przygotowywania listy składników do ich przyrządzenia. Przystępując do zakupów poprzedzających gotowanie każdy konsument powinien pamiętać swego rodzaju dekalog żywieniowy
1. Zrób listę potraw, które chcesz przygotować
2. Zaplanuj swoje zakupy w oparciu o listę posiłków
3. Zjedz coś zanim udasz się na zakupy - unikniesz efektu jedzenia oczami
4. Kupuj tylko tyle ile faktycznie jesteś w stanie zjeść
5. Zawsze sprawdzaj jakość kupowanych produktów i bierz pod uwagę ich termin ważności
6. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach określonych na opakowaniu (czas, temperatura, dostęp światła), by była jak najdłużej świeża
7. Przyrządzaj posiłki racjonalnie - wykorzystuj te same składniki do różnych dań
8. Zamiast wyrzucać produkty przydatne do spożycia - pomyśl do jakich potraw możesz je dodać
9. Wykorzystuj zamrażalnik!
10. A na koniec delektuj się smacznym posiłkiem!
Oto przykłady przepisów z zastosowaniem składników z poświątecznych stołów:
Zapiekanka farmera (jajeczna) (4 porcje)
1 łyżeczka Przyprawy do zup, sosów, sałatek
1 cebula
2 łyżki masła
1 papryka czerwona
250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka)
6 jajek
3 bułki kajzerki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, bułki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić przyprawą do zup i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Wartość energetyczna:
* Całość 1397 kcal
* 1 porcja ok. 349 kcal
Barszcz z pieczonym mięsem i kapustą (2 porcje)
1 Barszcz czerwony na wędzonce
100 g pieczonego mięsa
150 g kapusty białej
Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Kapustę pokroić w kostkę, ugotować, odsączyć. Mięso i kapustę połączyć z zupą. Zagotować.
Czas przygotowania: 10-15 minut
Wartość energetyczna:
* Całość 332 kcal
* 1 porcja ok. 166 kcal
Wykwintna sałatka z kurczakiem (4 porcje)
150 ml majonezu
1 mały jogurt naturalny
250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone)
1 puszka ananasów
3 łodygi selera naciowego
100 g ciemnych winogron
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler oczyścić (obrać obieraczką od warzyw) i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
* Całość 2285 kcal
* 1 porcja ok. 571 kcal
Kotleciki z mięsa gotowanego z serem (4 porcje)
1 Sos pieczeniowy jasny
300 g ugotowanego mięsa
100 g startego żółtego sera
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
pieprz
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać ser, jajka i natkę pietruszki. Doprawić pieprzem. Uformować 8 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami puree i sosem pieczeniowym.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
* Całość 1708 kcal
* 1 porcja ok. 427 kcal
Źródło: winiary.netpr.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?