Co na lubelskich stołach dawniej stawiano? Tradycje wigilijne na kulinarnej mapie Lubelszczyzny

Ismena Cieśla
Ismena Cieśla
zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com
Na Lubelszczyźnie wigilia uważana była za dzień święty. Zwana inaczej "pośnikiem" była zapowiedzią całego roku. W wielu domach do dzisiaj mówi się "jaka wigilia taki cały rok". Wierzono, że noc przed Bożym Narodzeniem jest nocą cudów. Wiele tradycji, w tym ta wiara zostały zapomniane, także tradycje związane z potrawami wigilijnymi. Co kiedyś pojawiało się na wigilijnych stołach Lubelszczyzny? Jakie potrawy były podawane? Głównie były to dary ziemi, zjadano je w podzięce za dobre plony. Poznaj jakimi potrawami zajadano się kiedyś. Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie