MKTG SR - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „NIE”!...
fot. Pascal/flickr.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Sacharyna

SŁODZIK NA „NIE”!

Sacharyna (E954) to sulfonamid kwasu benzoesowego, syntetyczny związek 300-500 razy słodszy od cukru. Z uwagi na gorzki, metaliczny smak stosuje się ją tylko w połączeniach z innymi syntetycznymi związkami z tej grupy. Tak jak one, zaburza prawidłową mikroflorę jelita, co ma negatywny wpływ na masę ciała i ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Sprzyja też rozwojowi stanów zapalnych w dolnym odcinku układu pokarmowego. Zaburzenia mikroflory mogą też być przyczyną niekorzystnego działania sacharyny na metabolizm.

Wykazano ponadto, że sacharyna może mieć właściwości kancerogenne (wywołując m.in. raka pęcherza), ale współcześnie dowodów tych się nie uznaje. Często wywołuje jednak reakcje alergiczne i pseudoalergiczne u wrażliwych osób, nawet stosowana w paście do zębów, której jest częstym składnikiem.

Zobacz również

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec Kolejarza Opole. Miał 32 lata

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec Kolejarza Opole. Miał 32 lata

Kolejne ukraińskie miasto zrównane z ziemią. Pozostało w nim 100 osób

NOWE
Kolejne ukraińskie miasto zrównane z ziemią. Pozostało w nim 100 osób

Polecamy

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

Ile zapłacisz za urlop w Chorwacji w 2024 roku?

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

W czerwcu pierwsze kurki. To musisz wiedzieć o pieprznikach jadalnych

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna