Te produkty wykańczają wątrobę. Hepatolog mówi, czego nigdy by nie zjadł. Zobacz też, co powinna zawierać regenerująca dieta wątrobowa
Grejpfruty a wątroba
Wszystkie owoce są zdrowe, ale grejpfruty jedzone w nadmiarze (np. w ramach modnych diet odchudzających) mogą naprawdę zaszkodzić wątrobie. Zawierają one furanokumaryny, które hamują naturalną zdolność tego narządu do usuwania niektórych leków. Stwarza to możliwość ich przedawkowania, a zależność ta dotyczy co najmniej 50 rodzajów farmaceutyków (a nie wiadomo, jakich jeszcze innych związków, m.in. zanieczyszczeń, z którymi stykamy się na co dzień).
Należy pamiętać, że nawet niewielkie dawki wielu z nich powodują uszkodzenia. Tak jest m.in. w przypadku środków hormonalnych czy popularnych i ewidentnie nadużywanych w Polsce środków przeciwbólowych.
Dlatego nawet nie przyjmując medykamentów warto ograniczyć spożycie grejpfrutów najlepiej do jednej sztuki tygodniowo.