Czy Japonia słusznie wyrzuciła Niemcy z mundialu?! Burza wokół kontrowersyjnego gola

Jacek Kmiecik
Jacek Kmiecik
Kaoru Mitoma dogrywa piłkę Ao Tanace - z boiska czy już zza linii końcowej?
Kaoru Mitoma dogrywa piłkę Ao Tanace - z boiska czy już zza linii końcowej? EPA/PAP
Reprezentacja Japonii pokonała drużynę Hiszpanii 2:1 w finałowej, trzeciej rundzie fazy grupowej i dzięki temu wuprzedziła ostatecznie zespół Niemiec i awansowała z pierwszego miejsca kwartetu E do 1/8 finału mistrzostw świata 2022 w Katarze. Drugi, zwycięski gol Japończyków wywołał wzmożone zainteresowanie i okazał się wielce kontrowersyjny. Zdaniem wielu fanów sędziowie nie powinni go uznać. Kaoru Mitoma, asystujący przy bramce Ao Tanaki, podawał piłkę, która mogła już przekroczyć linię końcową boiska. Południowoafrykański sędzia Victor Gomes po zapoznaniu się z systemem VAR uznał gola za prawidłowy. Jednocześnie powtórki wideo podczas transmisji nie przekonały do słusznośći podjętej decyzji.

Czy piłka całym obwodem opuściła boisko?

Stopklatka tego ujęcia sugeruje, że piłka całym obwodem przekroczyła linię końcową i Kaoru Mitoma zagarnął ją już poza boiskiem
Stopklatka tego ujęcia sugeruje, że piłka całym obwodem przekroczyła linię końcową i Kaoru Mitoma zagarnął ją już poza boiskiem BeIN Sport

Zdjęcie pokazuje, że zanim Mitoma podał Tanace, piłka mogła mogła już być poza boiskiem. Sędziowie VAR ustalili jednak, że rzut piłki dotknął linii. Z projekcji jasno wynika, że ​​piłka przed golem japońskiej drużyny pozostała w boiksu. Wprawdzie odległość jest niewielka, ale tutaj wszystko jest czyste. Nie można kwestionować, że piłka wyszła poza boisko i gol nie powinien był zostać zaliczony.

Ujęcie to pokazuje, że piłka jednak „zahacza” linię końcową i Kaoru Mitoma dogrywa futbolówkę prawidłowo, nie przekraczając przepisów
Ujęcie to pokazuje, że piłka jednak „zahacza” linię końcową i Kaoru Mitoma dogrywa futbolówkę prawidłowo, nie przekraczając przepisów ATP/EASTNEWS

O prawidłowości podania zadecydowały milimetry. Kilka z nich „zahaczyło” o linię i arbitrzy przyznali gola Japończykom. Napastnik belgijskiego Royale Union Saint-Gilloise, Mitoma dograł bowiem piłkę pomocnikowi niemieckiej Fortunie Düsseldorf Tanace, nie przekraaczając przepisów - bramka więc została zdobyta prawidłowo.

Zrzut ekranu grafiki przy weryfikacji VAR

Po meczu grafika 3D odcinka została zaprezentowana przez BeIN Sports. Stopklatka pokazuje, że rzut piłki dotknął linii, co potwierdza słuszność decyzji sędziego.

Screenshot grafiki na antenie BeIN Sports
Screenshot grafiki na antenie BeIN Sports BeIN Sports

Japończycy byli gorsi od Hiszpanów od 11. minuty, kiedy Alvaro Morata strzelił gola po dośrodkowaniu Cesara Azpilicuety, ale na początku drugiej połowy wyrównali (Ritsu Doan zdobył bramkę w 48. minucie), a następnie objęli prowadzenie. W rezultacie gol Tanaki doprowadził drużynę do 1/8 finału z pierwszego miejsca do Chorwatów. Hiszpania zajęła drugie miejsce w grupie E i w barażach spotka się ze zwycięzcą grupy F Marokiem. Oba mecze odbędą się w poniedziałek, 5 grudnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Z Gwiazdami - Marcin Możdżonek - zajawka

Materiał oryginalny: Czy Japonia słusznie wyrzuciła Niemcy z mundialu?! Burza wokół kontrowersyjnego gola - Sportowy24

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hans von Schwinke
wszystko jedno- Niemcy i tak upadli na morde-basta.
s
sondor
Powiem tak - system elektroniczny zamontowany dla potrzeb WARU chyba jednak wskazywał że było wszystko OK i gol został zaliczony, a idąc tokiem rozumowania "Ehh" to jak Hiszpanie popsuli kaszę Niemcom, to Niemcy powinni popsuć kapustę Hiszpanom i dać wygrać Costa Ryce, o i wtedy byłaby sensacja światowa w futbolu!!!
H
Harry Tomek
Na Lewandowskim z Meksykiem nie było karnego szybciej faulował
E
Ehh
Normalnie powinien byc rog, ale cwoki i tak mieli mnóstwo czasu, żeby strzelic.Hiszpanom widocznie na rękę wyeliminowanie Niemców.
M
Marcin
Bardzo słusznie!!! deutschland! deutschland! Auf wiedersehen! Auf wiedersehen!!!!
G
Gość
Przeciwko Polsce tez podyktowano karne ktorych nie bylo !!!
G
Gość
Nie bylo autu !!! Skoro wylapywali spalonego na grubosc paznokcia to czemu mieliby nie uznac tej bramki ! Przez te chory VAR zepsuli pilke nozna !!! Siatkowka czy tenis tez pokazuje wygrane czy przegrane pilki w ten sposob ! Druga bramka i tak nie miala wplywu na odpadniecie niemcow !!
Q
Qwerty
Przepis mówi jasno : całym obwodem. Czyli podstawa piłki mogła minąć linie ale obwód jeszcze był w świetle lini.
G
Gość
Jak w siatkówce często bywa piłka zahaczała o linię. Swoją drogą przy autach sędziowie zwłaszcza liniowi pokazują często auty których nie ma.
N
Nerwus
2 grudnia, 09:55, Darek:

To wszystko nieważne. Najważniejsze, że Niemcy odpadli :)

Zgadzam się w 100%

D
Darek
To wszystko nieważne. Najważniejsze, że Niemcy odpadli :)
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie