Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

Podlaska KAS przechwyciła ponad 265 tys. paczek nielegalnych papierosów

Podlaska KAS przechwyciła ponad 265 tys. paczek nielegalnych papierosów

Pojawiły się już pierwsze tegoroczne oscypki! Sezon na góralskie frykasy rozpoczęty

Pojawiły się już pierwsze tegoroczne oscypki! Sezon na góralskie frykasy rozpoczęty

Polecamy

14-latek rozpylił gaz pieprzowy w szkole. Ewakuowano prawie 100 osób

14-latek rozpylił gaz pieprzowy w szkole. Ewakuowano prawie 100 osób

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

Anulowanie zakupu na Allegro jest bardzo proste. Zobacz, jak to zrobić

Anulowanie zakupu na Allegro jest bardzo proste. Zobacz, jak to zrobić