Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym...
fot. Elke Wetzig (Elya)/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Teksturat sojowy

Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym dostępnym w Polsce zamiennikiem mięsa. Wciąż można kupić go w postaci „kotletów” sojowych, kostki gulaszowej czy granulatu udającego mięso mielone. Klasyczne produkty tego typu nie są już polecane, bo powstają z przetworzonego chemicznie odpadu sojowego – można też jednak kupić teksturat nowoczesny, powstający z mąki sojowej i/lub białka sojowego.

W 100 g suchego teksturatu sojowego:
białko: 53 g
żelazo: 11 mg
kalorie: 590 kcal

Zobacz również

Piątek w Kosmosie

Najlepszy lokal w mieście i garść najbardziej soczystych sportowych zdjęć 2009 roku

Polecamy

Ogromne wyróżnienia dla klubowego kolegi Sochana. Kosmiczne liczby Francuza

Ogromne wyróżnienia dla klubowego kolegi Sochana. Kosmiczne liczby Francuza

Więcej pieniędzy dla rolników. Oto pula na zeszłoroczne Rolnictwo 4.0

Więcej pieniędzy dla rolników. Oto pula na zeszłoroczne Rolnictwo 4.0

Finansowali terrorystów z organizowania przemytu ludzi. Zarobili ok. 600 mln dolarów

Finansowali terrorystów z organizowania przemytu ludzi. Zarobili ok. 600 mln dolarów