Dieta redukcyjna zapewnia zmniejszenie tkanki tłuszczowej, poprawę samopoczucia i kondycji. Uważa się, że zmniejszenie liczby spożywanych kalorii o ok. 500 kcal dziennie, powinno pozwolić na utratę około 2 kilogramów masy miesięcznie. Optymalnym rozwiązaniem jest dieta 1200 kcal. Oto garść rad, jak ułożyć dietę redukcyjną.
Dieta redukcyjna 1200 kcal
Dostarczenie organizmowi 1200 kcal w ciągu dnia pozwala kobiecie dobrze funkcjonować i jednocześnie chudnąć. Dieta redukcyjna dla dziewczyny jest przeważnie bardziej restrykcyjna niż dla mężczyzny. Szacuje się, że odchudzający się facet wymaga o ok. 400 kcal więcej. Jakie są podstawowe zasady diety redukcyjnej 1200 kcal?
Najważniejszą zasadę jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Podjadanie między posiłkami jest zabronione. Z drugiej strony, posiłków zaplanowanych na konkretną godzinę nie należy opuszczać.
Lepiej zjeść cokolwiek, niż nie zjeść nic.
Podstawową zasadą diety redukcyjnej jest eliminacja z jadłospisu niezdrowych przekąsek, takich jak paluszki, chipsy i batoniki. Podobnie alkohol. Lampka wina lub szklanka piwa to ok. 100 kcal. Drink z dwóch kieliszków wódki z napojem gazowanym – ok. 200.
To nie koniec. Żeby dobrze spać, najpóźniej 3 godziny przed snem należy zjeść ostatni posiłek.
Niezwykle ważne, nie tylko w czasie odchudzania, jest dobre nawadnianie organizmu. Należy pić co najmniej 2 litry płynów codziennie.
Miejsce wyeliminowanych słodkich napojów i soków powinna zastąpić woda i woda z cytryną. Może być też herbata, napary z ziół i kawa. Ważny jest też odpowiedni jadłospis.
Dieta redukcyjna: jadłospis
Co jeść przy diecie redukcyjnej? Odpowiedzi na to pytania jest wiele. W sklepach można znaleźć wiele nietuczących produktów. W przygotowaniu posiłków ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Oto przykładowa dieta redukcyjna:
Przepisy można modyfikować w taki sposób, żeby dziennie dostarczyć organizmowi 1200 kcal. Należy też pamiętać o aktywności fizycznej. Wspomaga ona odchudzanie, a także poprawia nastrój.
Dieta redukcyjna. Ważne zalecenia
Dieta redukcyjna opiera się głównie na warzywach i owocach, rybach i chudym mięsie. Z menu, w czasie jej stosowania (a dla zdrowia - na zawsze), należy wykluczyć:
- żywność wysokoprzetworzoną
- produkty instant
- przekąski i dania typu fast food
- słodzone, gazowane i barwione napoje
- tłuste mięsa
- słone przekąski
- słodycze
W diecie redukcyjnej ograniczamy także spożycie orzechów, suszonych owoców i tłuszczów. Bardzo ważne jest też to, jak przygotowujemy poszczególne posiłki. Istotne jest ograniczenie smażenia na rzecz gotowania (i gotowania na parze), a także pieczenia.
Dieta redukcyjna. Najważniejsza zasada
Zmiana diety wpływa na nasz organizm, więc warto skonsultować ją ze specjalistą dietetykiem. Tej zasady powinny trzymać się zwłaszcza osoby mające problemy ze zdrowiem i kobiety w ciąży. W każdym przypadku, eliminacja złych nawyków żywieniowych, powinna mieć zbawienny wpływ na nasz organizm.
Dieta redukcyjna. Dla kogo?
Dieta redukcyjna, choć z pozoru zdrowa i prosta, nie jest odpowiednia dla każdego. Diety tej nie powinny stosować osoby otyłe. W ich przypadku zalecane jest podjęcie kompleksowego leczenia w oparciu o indywidualnie skonstruowaną dietę, odpowiednio dobraną aktywność fizyczną, a często także psychoterapię.
Dieta redukcyjna przyniesie najlepsze efekty u osoby, która chce zrzucić kilka kilogramów i popracować nad sylwetką. Co ważne, pojawienie się pierwszych efektów diety, poprawia samopoczucie i dodatkowo motywuje do wytrwania w diecie.
Suplementacja w czasie diety redukcyjnej
Dieta redukcyjna stwarza, niestety, ryzyko wystąpienia niedoborów witaminowo-mineralnych. Warto więc w momencie rozpoczęcia diety rozpocząć przyjmowanie jednego z dostępnych na rynku preparatów uzupełniających tego typu niedobory. Wskazane jest także przyjmowanie kwasów omega-3 dobrej jakości.
Dieta redukcyjna. Zadbaj o wsparcie
Problemem wielu osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest często tzw. słomiany zapał. Chętnie rozpoczynają kolejną dietę, mówić o celu, który chcą osiągnąć i o restrykcjach, które sobie narzucają. W dietetycznych postanowieniach nie są w stanie jednak wytrwać zbyt długo. Co zrobić jeśli zaliczasz się do takich osób?
- Po pierwsze, zmień podejście. Nie koncentruj się na diecie i zakazach, ale na tym, że wprowadzasz do swojego menu nowe elementy, które odżywiają Twoje ciało i poprawiają samopoczucie. Myśl o tym, co dieta Ci daje, a nie o tym, co Ci zabiera.
- Poszukaj bratniej duszy. Może w Twoim otoczeniu jest koleżanka, znajomy, ktoś z rodziny, kto także chciały nieco schudnąć. Podejmijcie wyzwanie wspólnie. Rozmawiajcie o małych sukcesach, a także o napotykanych trudnościach. Wymieniajcie się uwagami, opowiadajcie o swoim samopoczuciu, wspierajcie się w chwilach słabości.
- Zastanów się, co jest podłożem Twojego słomianego zapału. Może zwyczajnie brakuje Ci motywacji i to nad nią należy popracować. A może często sabotujesz swoje działania i sam dla siebie jesteś przeszkodą na drodze do realizacji celu. Możliwe, że Twój problem ma głębsze, psychologiczne podłoże i warto porozmawiać o tym ze specjalistą.
Przykładowa dieta redukcyjna. Jadłospis i przepisy
Dieta redukcyjna przede wszystkim uczy jak odżywiać się zdrowo. Zaleca się w niej 4-5 posiłków w ciągu dnia. Ich spożywanie powinno odbywać się w regularnych odstępach czasu, co ok 3-4 godziny.
Zapotrzebowanie kaloryczne z całego dnia powinno rozkładać się w posiłkach następująco:
- Opcja z 4 posiłkami: śniadanie 25 proc., II śniadanie 15 proc., obiad 35 proc., kolacja 25 proc.
- Opcja z 5 posiłkami: śniadanie 20 proc., II śniadanie 15 proc., obiad 30 proc., podwieczorek 15 proc., kolacja 20 proc.
Poniżej przedstawiamy przykładowe jadłospisy na jeden dzień:
Dieta redukcyjna: JADŁOSPIS 1.
Śniadanie:
- Dwie kromki chleba pełnoziarnistego
- Twaróg chudy
- Cztery plasterki pomidora
Drugie śniadanie:
- 150 g tuńczyka w sosie własnym
- 30 g orzechów nerkowca
Obiad:
- Mały filet z piersi kurczaka
- 100 g brązowego ryżu
- Sałatka z pomidorków koktajlowych i rukoli
Przekąska:
- Gruszka lub jabłko
- 30 g niesolonych orzechów ziemnych
Kolacja:
- 200 g dorsza gotowanego na parze
- 100 g makaronu żytniego
Przykładowa dieta, zaprezentowana powyżej, zakłada spożycie pięciu posiłków w ciągu jednego dnia. Wszystkie razem mają mają około 2200 kalorii.
Dieta redukcyjna: JADŁOSPIS 2.
Śniadanie
- Dwie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego cienko posmarowane masłem,
- Serek biały odtłuszczony,
- Mała zielona papryka
- Szklanka herbaty bez cukru
Drugie śniadanie
- Jogurt naturalny z dwiema łyżkami musli
- 1/2 grejpfruta
Obiad
- 1/3 torebki kaszy jęczmiennej,
- Filet z dorsza lub mintaja pieczony w folii,
- Surówka z sałaty lodowej i pomidora z łyżką siekanego koperku i sosu winegret.
- Szklanka kefiru
Podwieczorek
- Dwa wafle ryżowe,
- Pięć moreli suszonych
- szklanka soku marchwiowego
Kolacja
Sałatka: szklanka makaronu razowego, 1 duży plaster szynki, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki kukurydzy, mały kawałek pora. Sos: 1 łyżka jogurtu naturalnego,1 łyżeczka majonezu oraz przyprawy - sól, pieprz, czosnek. Szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Dieta redukcyjna: JADŁOSPIS 3.
- Godz. 8 - I śniadanie: biały ser z awokado, pomidorem, czarnuszką, ziołami i dwiema kromkami żytniego chleba
- Godz. 12 – II śniadanie: garść płatków owsianych gotowanych na wodzie wymieszana z cząstkami grejpfruta, pokrojonych daktyli, siemieniem lnianym i lekkim jogurtem
- Godz. 15 – obiad: kasza gryczana oraz pierś z kurczaka grillowana z suszonymi pomidorami
- Godz. 17 – podwieczorek: zupa na wywarze warzywnym (np. z dyni, krupnik)
- Godz. 19 - kolacja: sałatka grecka (z serem feta, pomidorem, ogórkiem, papryką, oliwą i sokiem z cytryny) i kromka chleba żytniego
ZOBACZ TEŻ: Jak dopasować dietę do swojego organizmu?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?