Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Projekt Warszawa wygrał z Asseco Resovią i jest bliżej brązowego medalu [ZDJĘCIA]

Projekt Warszawa wygrał z Asseco Resovią i jest bliżej brązowego medalu [ZDJĘCIA]

Regulamin Akcji „Sadzonka za ubranie". Sprawdź szczegóły akcji!

Polecamy

Wielka miłość mistrzyni Wielkiego Szlema wygasła. Teraz rozwód i podział majątku

Wielka miłość mistrzyni Wielkiego Szlema wygasła. Teraz rozwód i podział majątku

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

W nową kadencję lubelscy radni miejscy wejdą z nowymi dietami

W nową kadencję lubelscy radni miejscy wejdą z nowymi dietami