Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Przepisy Kół Gospodyń Wiejskich trafią do wyjątkowej książki kucharskiej
Akcja specjalna

NOWE
Przepisy Kół Gospodyń Wiejskich trafią do wyjątkowej książki kucharskiej

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

Polecamy

Większa kontrola na maturach 2024? Ważne słowa dyrektora CKE

Większa kontrola na maturach 2024? Ważne słowa dyrektora CKE

"Udało się szybko uzyskać prowadzenie" - komentarze po wygranej Motoru w Częstochowie

"Udało się szybko uzyskać prowadzenie" - komentarze po wygranej Motoru w Częstochowie

KUL rozpoczyna rekrutację. Czekają zarówno nowości, jak i stałe kierunki

KUL rozpoczyna rekrutację. Czekają zarówno nowości, jak i stałe kierunki