2/13 Zamknij

Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej, 390 ml wody, 15 g soli, 20 g drożdży, 40 g melasy lub miodu, 45 g olejuPrzygotowanie:1.

Olga Traskevych/123RF

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Chleb graham

Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej, 390 ml wody, 15 g soli, 20 g drożdży, 40 g melasy lub miodu, 45 g oleju

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże z odrobiną wody i mieszaj w mikserze wszystkie składniki przez 3 min, a następnie z większą szybkością przez kolejne 3 min do uzyskania kleistego ciasta, po czym odstaw je na 60 min w miejsce o temp. 24 stopni.
2. Podziel ciasto na 2 porcje, delikatnie uformuj bochenki, posyp mąką, odłóż na blachę na 30 min, natnij i odłóż na 10 min.
3. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy