3/13 Zamknij

Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej, 80 g mąki żytniej chlebowej, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g gęstego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)Przygotowanie:1.

costaricacurious0/pixabay.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej, 80 g mąki żytniej chlebowej, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g gęstego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii)

Przygotowanie:
1. Połącz zakwas z 90 ml wody, dodaj 130 g mąki chlebowej i 20 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni.
2. Wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach resztę składników oprócz soli, a gdy się połączą, przykryj misę folią i odstaw na 25 min w miejsce o temp. 24 stopni.
3. Dodaj do misy zaczyn i sól, mieszaj 2-3 min do uzyskania średnio gęstej i elastycznej konsystencji ciasta, po czym odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. jw.
4. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach.
5. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min.
6. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz.
7. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy