Gęsina na naszych stołach bywa rzadko. Jednak kiedyś Polacy zajadali się nią od św. Marcina, czyli 11 listopada, przez święta Bożego Narodzenia, aż do końca karnawału.
CZYTAJ TEŻ: Najlepsze restauracje w Lublinie. Gdzie na obiad, randkę, kolację?
Tę tradycję próbują odtworzyć właściciele Dworu Anna w Jakubowicach Konińskich, którzy po raz pierwszy organizują w ten weekend Święto Gęsi pod nazwą „Gęsina na świętego Marcina”.
- Chcemy wrócić do tego zwyczaju i odczarować trochę dania z gęsiny, bo wiele osób kojarzy ją tylko z tym, że jest tłusta. Niewiele mówi się o jej ogromnych właściwościach zdrowotnych - wyjaśnia Kazimierz Gajek, właściciel Dworu Anna.
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi i wspomagają pracę mózgu. - Poza tym, smalec z gęsi działa leczniczo. Można nim nacierać klatkę piersiową przy przeziębieniu i bolące stawy, bo ma działanie rozgrzewające - dodaje Gajek.
Impreza z gęsiną w roli głównej będzie trwać od 11 do 13 listopada. W menu znajdzie się sześć potraw, w cenie 100 złotych. Będzie można skosztować m.in. pasztetu z gęsi z marynowaną gruszką, carpaccio z gęsiny z kremem malinowym i pomarańczą, gęsich żołądków na grzance czosnkowej w tłuszczyku gęsim z konfiturą śliwkową, żurku na gęsinie z confitowanymi ziemniaczkami, gęsim żołądkiem i jajkiem oraz udka gęsiego w sosie na śliwowicy podawanego z kaszotto borowikowym i czerwoną kapustą.
- Moim faworytem są jednak pierogi z gęsiną, podawane z sosem kurkowym i kwaśną śmietaną lub pierogi ze skwarkami. Naprawdę pyszne, polecam - mówi Kazimierz Gajek.
Dla wykwintnych smakoszy będzie przygotowana pieczona cała gęś domowa, podawana z kluseczkami gryczanymi i sałatką z pieczonego buraka, za 230 złotych.
Warto wspomnieć, że w naszym regionie hodowana jest gęś biłgorajska, która różni się od standardowej tym, że jest szara i mniejsza. - W piątek w godz. 13 - 18 o zaletach gęsiny i jej przyrządzaniu będzie opowiadał sam Kurt Scheller, znany szef kuchni i gość specjalny naszego święta - dodaje Kazimierz Gajek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?