Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziedzictwo w menu

EC
W najbliższą niedzielę dowiemy się, jakie smaki odziedziczyliśmy po przodkach. W Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jury smakować będzie mięsiwa i potrawy z nabiału, owoców, warzyw i kasz oraz różnego rodzaju wypieki i marynaty, a na deser napoje bezalkoholowe i słynne nalewki.

Każdy ze 143 wystawców zaserwuje swoje najlepsze dania, w sumie przez konkursowe stoły przejdzie prawdziwa kulinarna obfitość: 194 regionalne potrawy. A w karcie między innymi kuladnyki, psiocha, szarytka w marynacie, kapołka miętowa, brzdeń młynarza Wacka Stachyry i guncwały ziemniaczane. Konkurs rozpocznie się o godz. 11, a jego finał przewidziano na godz. 15. Jury nominuje potrawę, która ubiegać się będzie do nagrody na poznańskiej "Polagrze".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski