Dziedzictwo w menu

EC
W najbliższą niedzielę dowiemy się, jakie smaki odziedziczyliśmy po przodkach. W Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jury smakować będzie mięsiwa i potrawy z nabiału, owoców, warzyw i kasz oraz różnego rodzaju wypieki i marynaty, a na deser napoje bezalkoholowe i słynne nalewki.

Każdy ze 143 wystawców zaserwuje swoje najlepsze dania, w sumie przez konkursowe stoły przejdzie prawdziwa kulinarna obfitość: 194 regionalne potrawy. A w karcie między innymi kuladnyki, psiocha, szarytka w marynacie, kapołka miętowa, brzdeń młynarza Wacka Stachyry i guncwały ziemniaczane. Konkurs rozpocznie się o godz. 11, a jego finał przewidziano na godz. 15. Jury nominuje potrawę, która ubiegać się będzie do nagrody na poznańskiej "Polagrze".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie