Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. W jej przygotowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i nasz kulinarny gust

AG
Pizza, choć w innej formie, znana była już w starożytnych kulturach. W Egipcie pełniła nawet funkcję płatniczą
Pizza, choć w innej formie, znana była już w starożytnych kulturach. W Egipcie pełniła nawet funkcję płatniczą Dawid Łukasik
Pyszne, cienkie ciasto, sos pomidorowy, włoska mozzarella. Te elementy składają się na najlepszy smak świata - smak pizzy.

Nie oszukujmy się. Ten tekst nie będzie obiektywny. To, że pizzę kocham szczerze i całym sercem wie każdy, kto mnie zna. Gdybyśmy się poznali, z pewnością szybko zauważylibyście moje rozmarzone spojrzenie, które pojawia się w reakcji na słowo “pizza”. Wybaczcie więc, drogie Czytelniczki i drodzy Czytelnicy, ten chwilowy brak obiektywizmu.

Pod względem mojej miłości do pizzy, chyba powinnam być Włoszką, bo jak mówił w rozmowie z Kurierem Ivo Violante, dla Włochów pizza to religia i we Włoszech pizzę je się przynajmniej raz w tygodniu. Ja również staram się taką tradycję podtrzymywać. Ostatnio moimi ulubionymi dodatkami do tego najlepszego placka na świecie są dobrej jakości salami, czy szynka parmeńska i suszone pomidory.

Początkowo, pizze wyglądały jednak odrobinę inaczej. Jak czytamy w Wikipedii, płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane były już praktycznie we wszystkich kulturach starożytnych.

Co ciekawe, w starożytnym Egipcie spełniały nawet funkcję płatniczą, a w starożytnym Rzymie szczególnie popularne były przyprawiane ziołami i serem focaccie.

Zostawmy jednak historię i sprawdźmy, jaką pizzę najbardziej lubią lublinianie, a także za co cenią ten przysmak.

- Lubię pizzę przede wszystkim za to, że daje nam nieskończone możliwości jeśli chodzi o składniki. Jedynymi ograniczeniami są tak naprawdę nasza wyobraźnia i gust - mówi Magda, mieszkanka Lublina. - Świetne jest też to, że pizzę można łatwo przygotować w domu. Oczywiście nie będzie wtedy oryginalną pizzą, jaką zjemy np. w Neapolu, ale i tak będzie pyszna - dodaje.

O mnogości smaków i możliwości mówi też Paulina. - Możemy wybierać! Chociażby to, czy chcemy pizzę na grubym czy cienkim cieście. Kiedyś uwielbiałam pizzę z kurczakiem i ananasem. Teraz jednak jestem zakochana w takich dodatkach, jak ser pleśniowy, gruszka czy szpinak - opisuje.

Pizzę lubicie też Wy, drodzy Czytelnicy. Pokazujecie to co roku, w trakcie naszego plebiscytu na Najlepszą Pizzę w Lublinie. W minionym roku tym tytułem obdarowaliście pizzerię Ence Pence, na którą oddaliście 1077 głosów.

Nie zapomnijcie więc, by Dzień Pizzy świętować godnie - jedząc ją!

Zobacz też: Międzynarodowy Dzień Pizzy! Dlaczego warto po nią sięgnąć? (x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski