MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe crostini z pomidorami i czosnkiem. Pyszna przekąska w 10 minut. Ten przepis na włoskie grzanki to hit każdej imprezy

Karolina Głogowska
Crostini z pomidorami to pomysł na ekspresową przekąskę
Crostini z pomidorami to pomysł na ekspresową przekąskę 123rf/lilechka75/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne crostini z pomidorami, czyli włoskie grzanki, zrobisz w 10 minut. To doskonała przekąska na kolację lub imprezę. Chrupiące grzanki przygotujesz nawet ze starego pieczywa. Robię do nich doskonałe pomidory z czosnkiem, które zachwycają zawsze wszystkich gości. Podbiją także twoje podniebienie.

W skrócie:

Masz ochotę na pyszne, ekspresowe grzanki? Proponuję mój ulubiony przepis na wyśmienite crostini z pomidorami i czosnkiem. To doskonała przekąska na kolację, imprezę, do oglądania meczu czy ulubionego serialu. W dodatku jest gotowa w 10 minut! Wystarczy kilka składników, które najczęściej i tak mamy w kuchni. Crostini to małe włoskie grzanki, które mogą kojarzyć ci się z bruschettą. Są jednak mniejsze – na kilka kęsów i zazwyczaj robione z pszennego pieczywa. Bruschetta zwykle powstaje z chleba na zakwasie. Crostini możesz zrobić ze starego chleba, zamiast go wyrzucać. Tradycyjne, włoskie crostini jest grillowane. Możesz więc położyć je na grillu lub użyć patelni grillowej. Robię do nich pyszne pomidory z czosnkiem i pietruszką. To mój sprawdzony patent, który zawsze zachwyca moich gości. Spróbuj, a przekonasz się, jaka prosta i pyszna jest ta przekąska.

Crostini z pomidorami i czosnkiem – przepis na najprostsze włoskie grzanki

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 8 grzanek

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 8 kromek chleba,

  • duży pomidor malinowy,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżka oliwy z oliwek,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • łyżka masła.

Jak zrobić najprostsze grzanki z pomidorami?

  1. Pomidora umyłam i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do miseczki.

  2. Dodałam posiekany czosnek, łyżkę oliwy, sól i pieprz.

  3. Posiekałam natkę pietruszki i dodałam do pomidorów.

  4. Całość wymieszałam i odstawiłam.

  5. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła (możesz także użyć opiekacza lub gofrownicy).

  6. Położyłam kromki chleba i przysmażyłam z obu stron na złoto.

  7. Grzanki przełożyłam na talerz. Na każdej kromce kładłam pomidory. Gotowe!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski