W skrócie:
Masz ochotę na pyszne, ekspresowe grzanki? Proponuję mój ulubiony przepis na wyśmienite crostini z pomidorami i czosnkiem. To doskonała przekąska na kolację, imprezę, do oglądania meczu czy ulubionego serialu. W dodatku jest gotowa w 10 minut! Wystarczy kilka składników, które najczęściej i tak mamy w kuchni. Crostini to małe włoskie grzanki, które mogą kojarzyć ci się z bruschettą. Są jednak mniejsze – na kilka kęsów i zazwyczaj robione z pszennego pieczywa. Bruschetta zwykle powstaje z chleba na zakwasie. Crostini możesz zrobić ze starego chleba, zamiast go wyrzucać. Tradycyjne, włoskie crostini jest grillowane. Możesz więc położyć je na grillu lub użyć patelni grillowej. Robię do nich pyszne pomidory z czosnkiem i pietruszką. To mój sprawdzony patent, który zawsze zachwyca moich gości. Spróbuj, a przekonasz się, jaka prosta i pyszna jest ta przekąska.
Crostini z pomidorami i czosnkiem – przepis na najprostsze włoskie grzanki
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 8 grzanek
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
8 kromek chleba,
duży pomidor malinowy,
2 ząbki czosnku,
łyżka oliwy z oliwek,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Jak zrobić najprostsze grzanki z pomidorami?
Pomidora umyłam i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do miseczki.
Dodałam posiekany czosnek, łyżkę oliwy, sól i pieprz.
Posiekałam natkę pietruszki i dodałam do pomidorów.
Całość wymieszałam i odstawiłam.
Na patelni rozgrzałam łyżkę masła (możesz także użyć opiekacza lub gofrownicy).
Położyłam kromki chleba i przysmażyłam z obu stron na złoto.
Grzanki przełożyłam na talerz. Na każdej kromce kładłam pomidory. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!