Europejski Festiwal Smaku. Czego jeszcze nie jadłeś? (ZDJĘCIA, WIDEO)

Aneta Galek
Udostępnij:
Kuchnia ormiańska staje się w Polsce coraz popularniejsza. Tłumy lublinian mogą m.in. jej spróbować podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.

Hiszpańskie oliwki, grecka chałwa, węgierskie kiełbasy i langos - między innymi takich smakołyków możemy spróbować na Europejskim Festiwalu Smaków, który trwa w Lublinie. W środę na deptaku stanęły stoiska serwujące różnorodne i pyszne przysmaki z całego świata.

- Mamy cztery różne rodzaje kiełbas, pikantne, łagodne, z dodatkiem papryki, czosnku, kminku i soli - mówi Kuba, który sprzedaje na jednym ze stoisk węgierskich.

Obok tych przysmaków znajdziemy też oczywiście to, co ma być kwintesencją tegorocznego Festiwalu. Chodzi oczywiście o Armenię i coraz popularniejsze w Polsce smaki ormiańskie.

- Mamy kuchnię gruzińską i armeńską - mówi Przemysław Romańczuk. - Można u nas zjeść np. chaczapuri, czyli placek drożdżowy z trzema rodzajami sera krowiego w środku i chinkali, czyli pierogi z zatopionym w rosole mięsem w środku - dodaje. Do tego wszystkiego możemy się oczywiście napić wina, gruzińskiego lub armeńskiego.

Po daniu głównym przychodzi czas na deser, a wśród potraw ormiańskich nie brakuje słodkich smaków. Możemy sobie zaserwować m.in. suszone owoce lub ciasta: pachlawę lub gatę.

- Są to tradycyjne, słodkie ciasta. Pachlawę robi się z ciasta francuskiego, miodu, orzechów włoskich i przypraw, wśród których jest m.in. cynamon - opowiada Karen Shahumyan z Centrum Rozwoju Stosunków Ormiańsko-Polskich.

Tych, których ormiańskie jedzenie “wciągnie” organizatorzy zapraszają na szereg wydarzeń, m.in. na warsztaty kuchni ormiańskiej dla szefów kuchni, które poprowadzi finalistka programu MasterChef, Diana Volokhova. Te rozpoczną się w czwartek o godz. 10 w Cafe Trybunalska przy ul. Rynek 4.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

g
gosc
tak pachlawa BARANIE!
J
Ja
Pachlawa? A może jednak baklawa :)
m
mają
z KOSMOSU. Popatrzcie na ceny...69 zł za kg kiełbasy obsranej przez muchy...Gdzie jest SANEPID?
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie