Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. Jak zrobić chrusty, by były kruche i delikatne?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie faworki? 24 lutego wypada tłusty czwartek. To świetna okazja, by przygotować tradycyjne, smażone faworki, zwane też chrustami. Są bardzo proste w wykonaniu. Podpowiadamy, jak zrobić kruche i delikatne faworki na karnawał i tłusty czwartek krok po kroku. Życzymy smacznego!

Faworki, czyli chrusty - smażony karnawałowy przysmak

Wolicie pączki (tutaj znajdziecie przepis z różą), czy raczej inne słodkości? Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.

Tradycyjnie przygotowuje się je jedynie z:

  • mąki,
  • żółtek,
  • śmietany,
  • szczypty soli,
  • opcjonalnie z niewielką ilością cukru.

Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły - warto wyrabiać je długo lub nawet "stłuc" wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.

Faworki trzeba rozwałkować bardzo cienko i kroić na równej długości paseczki. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. My proponujemy dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia.

Kliknij w przycisk i zobacz w galerii, jak zrobić faworki krok po kroku

Prosty przepis na faworki (chrusty)

Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub ges
Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

(duża porcja, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić tradycyjne faworki?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.

  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.

  3. Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.

    Nasza rada: faworki będą bardzie kruche jeśli kilkakrotnie "stłuczesz" je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza

  4. Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.

  5. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.

  6. W każdym z pasków zrób po środku podłużne nacięcie.

  7. Zwiń faworki - przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie ( tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.

  8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.

  9. Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.

  10. Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić faworki krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:

Kruche i delikatne faworki. Sprawdź najlepszy przepis na tradycyjny, karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. J...

Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:

Są mniej tłuste, a w smaku łudząco przypominające tradycyjne pączki. Wyjaśniamy jak krok po kroku je wykonać.

Hitowy przepis na pieczone pączki. Wersja fit. Są równie pys...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Esperanza

ESPERANZA EKM024

320,00 zł199,00 zł-38%
miejsce #2

Smeg

SMEG SMF03BLEU Czarny

2 669,00 zł1 849,00 zł-31%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW40

1 759,00 zł1 686,00 zł
miejsce #4

Tefal

TEFAL BL435831

179,00 zł
miejsce #5

Tefal

Tefal Perfectmix+ BL811D38

315,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. Jak zrobić chrusty, by były kruche i delikatne? - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krysia
Ciasto na faworki wystarczy zmielić w maszynce do mięsa. To z powodzeniem zastępuje bicie wałkiem. Najlepsze na faworki jest ciasto piwne.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie