Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faworki. Przepis na chrupiący chrust, idealny na Tłusty Czwartek

RED, x-news.pl
Faworki, zwane też chrustem to jeden z największych polskich przysmaków w karnawale
Faworki, zwane też chrustem to jeden z największych polskich przysmaków w karnawale archiwum
[Faworki, przepis na chrupiący chrust] Bez tego smakołyku trudno wyobrazić sobie zakończenie karnawału. Faworki z powodzeniem rywalizują z pączkami o miano ulubionego przysmaku w Tłusty Czwartek. Trzeba przyznać, że nie są trudne w wykonaniu. Prezentujemy przepis dzięki któremu faworki na pewno wyjdą Wam znakomite.

FAWORKI (przepis):
Składniki:
dwie szklanki mąki (najlepsza będzie pszenna)
cztery żółtka
cukier puder do posypania
cztery łyżki gęstej śmietany
łyżeczka spirytusu lub 6-procentowy octu
odrobina soli
olej do smażenia (ewentualnie smalec)

ZOBACZ TEŻ: Gdzie w Lublinie są najlepsze pączki? Tak głosowali nasi Czytelnicy

FAWORKI
Wykonanie:
Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą. Następnym krokiem jest dodanie żółtek, spirytusu (lub octu) i śmietany. Ciasto należy zagnieść, a następnie ułożyć je na blacie i zbijać drewnianym wałkiem. Chodzi o to, by wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu ciasto będzie jednolite, a faworki po usmażeniu będą kruche. Innym sposobem na uzyskanie tego efektu jest rozwałkowywanie ciasta i składanie go na pół. Czynność należy powtórzyć kilkukrotnie. Żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt ciasto możemy podzielić na kilka mniejszych porcji i każdą z nich odpowiednio "napowietrzać".

Kto z Polski pojedzie na Eurowizję? Sprawdź wyniki eliminacji

Gdy ciasto będzie już gotowe powinniśmy je rozwałkować. Następnie, za pomocą noża lub radełka wycinamy paski o długości kilkunastu centymetrów i szerokości kilku centymetrów. W środku każdego z nich wykonujemy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. W ten sposób uzyskujemy charakterystyczny wygląd faworków.

FAWORKI
Smażenie:
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej w dużym garnku. By poszczególne ciasteczka nie sklejały się ze sobą, najlepiej wrzucać tylko jeden-dwa jednocześnie. Po około 30 sekundach, gdy faworek zaczyna się rumienić, należy go odwrócić drewnianą łyżką lub patyczkiem. Po upływie kolejnych 20-30 sekund możemy wyjąć smakołyk i położyć na papierowym ręczniku (który pochłonie nadmiar tłuszczu).

FAWORKI
Wskazówki i ciekawostki:
- faworki powinny być złotawe (niezbyt zarumienione), chrupiące i kruche
- podajemy je posypane cukrem pudrem, dobrze smakują też z marmoladą lub konfiturą
- w 100 g. faworków (5-7 ciasteczek) jest około 500 kalorii (by je spalić trzeba np. przez około godzinę jeździć na rowerze)

Niezwykła kolekcja zdjęć Lublina i Lubelszczyzny. Z domu partii do archiwum
Zmiany w „Pszczółce”. Jest nowa fabryka, praca i logo (ZDJĘCIA, WIDEO)
Bal Gimnazjum nr 5 im. Króla Władysława Łokietka w Lublinie (ZDJĘCIA, WIDEO)
Żanett Gromadzky i Dżoana Maloney, czyli dwie kraśniczanki w programie "Żony Hollywood"
Bal Charytatywny 2017 Szpitala Dziecięcego w Lublinie (ZDJĘCIA)

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski