Festiwal Dobrego Sera i Wina trafi do Lublina. Będzie uczta na Rynku

Maciej Wijatkowski
Dziewiąta edycja festiwalu dla smakoszy odbędzie się 22-23 czerwca w Lublinie. Będą wytwórcy serów i win oraz mistrzowie kuchni.

Stowarzyszenie Slow Food propaguje pyszne, naturalne jedzenie i picie, dalekie od marketowej masówki. Siedem poprzednich edycji festiwalu odbyło się w Sandomierzu, lecz jego nowe władze nie chciały kontynuować tradycji.

- Chcę serdecznie podziękować Lublinowi za pomoc i zaproszenie - mówił dr Jacek Szklarek, założyciel i prezes Slow Food Polska. - Choć wszystko odbywa się trochę w ostatniej chwili, obiecujemy nie zawieść koneserów kuchni najwyższej jakości.

22 i 23 czerwca, na staromiejskim rynku, wokół Trybunału, będzie można spróbować ponad 200 rodzajów sera z całej Europy, w tym wielu polskich. Będą również odbywać się laboratoria, prowadzone w celu pokazania ile wspaniałości powstaje z mleka. Uczestnictwo w nich wymaga zapisania się i opłaty 30 - 40 złotych.

W restauracjach „Water and Wine” w Drzewcach i „Kuchni Otwartej” odbędą się kolacje mistrzów, w tym Wojciech Modest Amaro. Tu koszt wynosi 650 zł od osoby.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Mistrz Błachowicz liczy na nokaut!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
super, chętnie wezmę w tym udział
G
Gość
Pełen profesjonalizm, na stronach internetowych wisi program z 2018 podpisany jako 2019.
Dodaj ogłoszenie