Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Sera i Wina trafi do Lublina. Będzie uczta na Rynku

Maciej Wijatkowski
Dziewiąta edycja festiwalu dla smakoszy odbędzie się 22-23 czerwca w Lublinie. Będą wytwórcy serów i win oraz mistrzowie kuchni.

Stowarzyszenie Slow Food propaguje pyszne, naturalne jedzenie i picie, dalekie od marketowej masówki. Siedem poprzednich edycji festiwalu odbyło się w Sandomierzu, lecz jego nowe władze nie chciały kontynuować tradycji.

- Chcę serdecznie podziękować Lublinowi za pomoc i zaproszenie - mówił dr Jacek Szklarek, założyciel i prezes Slow Food Polska. - Choć wszystko odbywa się trochę w ostatniej chwili, obiecujemy nie zawieść koneserów kuchni najwyższej jakości.

22 i 23 czerwca, na staromiejskim rynku, wokół Trybunału, będzie można spróbować ponad 200 rodzajów sera z całej Europy, w tym wielu polskich. Będą również odbywać się laboratoria, prowadzone w celu pokazania ile wspaniałości powstaje z mleka. Uczestnictwo w nich wymaga zapisania się i opłaty 30 - 40 złotych.

W restauracjach „Water and Wine” w Drzewcach i „Kuchni Otwartej” odbędą się kolacje mistrzów, w tym Wojciech Modest Amaro. Tu koszt wynosi 650 zł od osoby.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski