Festiwal Kaszy „Gryczaki” 2018 przyciągnął wielu fanów regionalnych przysmaków

KP
Henryk Kaproń przy swoim stoisku
Henryk Kaproń przy swoim stoisku KP
Udostępnij:
Kolejna odsłona Festiwalu Kaszy "Gryczaki" odbyła się jak co roku w Janowie Lubelskim. Wystawcy serwowali na swoich stoiskach tradycyjne gryczaki, jaglaki, ciasta, miody i nalewki.

- Mamy ekologiczne jedzenie i dużo wyrobów leśnych – opowiadała Maria Małysza, której potrawy m.in. sałatka z borowików zdobyły certyfikat - „Produkt Lokalny Ziemi Janowskiej”.

Nie zabrakło piróga biłgorajskiego przygotowanego przez Henryka Kapronia z Pensjonatu Roztocze w Obszy, zdobywcy zeszłorocznej nagrody „Super Gryczak 2017”. - Nasze przepisy m.in. na jaglaka pochodzą od moich dziadków, którzy przybyli do Godziszowa już 100 lat temu – mówi Henryk Kaproń.

Festiwal odbywał się w weekend w Parku Misztalec. Zorganizowano liczne atrakcje dla dzieci, konkursy i koncerty. Na scenie zagrał m.in. BayerFull.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Zobacz też: Rozmowa Tygodnia: Jak zbierać grzyby?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie