Festiwal Kaszy „Gryczaki” 2018 przyciągnął wielu fanów regionalnych przysmaków

KP
Henryk Kaproń przy swoim stoisku
Henryk Kaproń przy swoim stoisku KP
Kolejna odsłona Festiwalu Kaszy "Gryczaki" odbyła się jak co roku w Janowie Lubelskim. Wystawcy serwowali na swoich stoiskach tradycyjne gryczaki, jaglaki, ciasta, miody i nalewki.

- Mamy ekologiczne jedzenie i dużo wyrobów leśnych – opowiadała Maria Małysza, której potrawy m.in. sałatka z borowików zdobyły certyfikat - „Produkt Lokalny Ziemi Janowskiej”.

Nie zabrakło piróga biłgorajskiego przygotowanego przez Henryka Kapronia z Pensjonatu Roztocze w Obszy, zdobywcy zeszłorocznej nagrody „Super Gryczak 2017”. - Nasze przepisy m.in. na jaglaka pochodzą od moich dziadków, którzy przybyli do Godziszowa już 100 lat temu – mówi Henryk Kaproń.

Festiwal odbywał się w weekend w Parku Misztalec. Zorganizowano liczne atrakcje dla dzieci, konkursy i koncerty. Na scenie zagrał m.in. BayerFull.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Zobacz też: Rozmowa Tygodnia: Jak zbierać grzyby?

Kurier Lubelski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie