Niejedna izba przyjęć w Lublinie zanotuje przypadki przejedzenia. Ale jak tu się oprzeć? Dziesięć tysięcy pierogów i pięć tysięcy porcji zupy rybnej (bo taką ilością jadła obdzielą głodnych lublinian organizatorzy), to oferta nie do wzgardzenia. Dlatego w najbliższe dni ruszamy na Stare Miasto, najlepiej na czczo.
Smaki Prowansji, pierogi lokalne oraz bałkańskie, racuszki a la Rolling Stones... Jak to wszystko przyrządzić? Na Europejskim Festiwalu Smaku odpowiedzą profesjonaliści. Są nimi znane kulinarne gwiazdy - Jean Bos, kucharz króla Belgii, Paweł Loroch z "Pytania na śniadanie", Agnieszka Kręglicka z Wysokich Obcasów i Hanna Szymanderska, autorka kilkudziesięciu książek kulinarnych. Ich umiejętności potrafiłyby zadziwić niejednego. Przykładowo, Bos, mistrz kuchni molekularnej (takiej, która w nietypowy sposób otrzymuje czyste smaki), bez mrugnięcia okiem potrafi przyrządzić smakowity kawior z marchewki albo lody o smaku bekonu... Tradycyjnie pojawi się również Robert Makłowicz, który na festiwalu świętuje benefis pracy.
W tym roku organizatorzy pamiętali o wielbicielach małej czarnej. Dzięki Małemu Festiwalowi Kawy, dowiemy się o tym napoju rzeczy, o których wielu z nas się nie śniło. Na przykład, że można ją wykonać nie tylko w ekspresie, ale w tzw. dripie, czy w przyrządzie o nazwie chemex. Albo tego, że smak kawy zaczyna się kształtować już w momencie jej wypalania. Poznamy również sztukę samego degustowania kawy, także z procentami.
Ogółem na gości czeka ponad sto straganów z produktami europejskimi, regionalnymi i ekologicznymi. Jak je rozpoznać, podpowiada obecna na festiwalu Dolina Ekologicznej Żywności: "Produkty sprzedawane jako ekologiczne muszą posiadać certyfikaty poświadczające ich pochodzenie. Mogą nosić międzynarodowe oznaczenia: "BIO" lub "Organic". Powinny być specjalnie oznakowane: obowiązkowo nazwą lub numerem upoważnienia jednostki certyfikującej oraz napisem "PL - rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE", muszą nosić logo produktów ekologicznych obowiązujące w Unii Europejskiej" - czytamy na dolinaeko.pl.
O stosowną oprawę dla degustacji wielokulturowych specjałów zadba serbski zespół etno Sanja Ilić &Balkanica. Tworzą go młodzi muzycy, którzy przy użyciu dawnych instrumentów łączą tradycję z nowoczesnością. Z kolei sam Ilic jest jednym z najpopularniejszych kompozytorów poprockowych na obszarze byłej Jugosławii.
Skrócony program Festiwalu Smaku 2013
PIĄTEK - 6.09.2013
14.00 - Warsztaty fotograficzne z Tadeuszem Rolke - "Sztuka reportażu", Galeria Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
16.00 - "LEICA OPEN DAY" - prezentacja kultowych aparatów LEICA, Galeria Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8
17.00 - Salon Literacki - spotkanie z redakcją kwartalnika "Kraina Bugu", restauracja Old Pub, Grodzka 8
17.00 - Warsztaty "Smakuj Życie" - różne lokalizacje: Trybunał Koronny, Stary Browar, Bernardyńska 15, Hades-Szeroka, do 22.00
17.30 - Warsztaty "Smakuj Życie" - Spotkanie z Colinem P. Sisson, Trybunał Koronny, Rynek 1
18.00 - Wernisaż wystawy fotografii Czesława Czaplińskiego - "Polscy artyści Europie", Muzeum Lubelskie, Zamkowa 9
16.00 - Klasztor Ojców Oblatów w Kodniu - "Jagnięcina po prowansalsku"
17.00 - Pensjonat Uroczysko Zaborek - "Przysmaki The Rolling Stones"
18.00 - Europa na talerzu - pokaz kulinarny Jean Bos - "Królewska dziczyzna"
19.15 - SANJA ILIC & BALKANIKA z SERBII, SCENA PLAC PO FARZE.
SOBOTA - 7.09.2013
12.00 - Mały Festiwal Kawy - Alternatywne metody parzenia kaw, Kap Kap Cafe, ul. Narutowicza 33, kolejne pokazy o 14, 16.00
12.00 - Warsztaty fotograficzne z Leszkiem Mądzikiem - "Sztuka Patrzenia", Rynek 8
13.00 - Salon Literacki - Spotkanie z twórcą horrorów: Stefan Darda, restauracja Old Pub, Grodzka 8
13.45 - Salon Literacki - Spotkanie z pisarzem: Krzysztof Czarnota, Old Pub, Grodzka 8
14.30 - Salon Literacki - Spotkanie z autorkami przewodników: "Lwów po polsku", restauracja Old Pub, Grodzka 8
15.00 - Mały Festiwal Kawy - Wypalanie kawy oraz degustacja espresso, Cafe Teatralna, ul. Narutowicza 17, kolejne pokazy 16, 17.00
15.15 - Salon Literacki - Spotkanie z Bartoszem Dybowskim, restauracja Old Pub, Grodzka 8
16.00 - Mały Festiwal Kawy - Latte Art, pokaz sztuki malowania na kawie - Akwarela Cafe, Rynek 6
16.00 - Mały Festiwal Kawy - Sposób przyrządzania drinków na bazie kawy i alkoholu, Coffe in Good Spirits, Czarny Tulipan, ul. Grodzka 1
14.30 - Ryba od kuchni - LGR "W dolinie Tyśmienicy i Wieprza"
15.00 - Olejarnia świąteczna - "Tak smakuje Roztocze"
15.40 - Chata Rybaka z Bondyrza - "Pstrąg po roztoczańsku"
16.30 - Pokaz kulinarny - Restauracja Muzealna z Zamościa: "Ormiański smak Zamościa"
17.15 - Restauracja Sitarska: "Gęś po biłgorajsku"
18.00 - Pokaz kulinarny Sebastiana Kaufmana: Smaki Rosji
19.00 - Koncert promocyjny pierwszej płyty w Polsce - THE GIPSY KAL BAND, scena Plac po Farze
22.00 - Oficjalne afterparty, klub Dom Kultury, Krakowskie Przedmieście 19
NIEDZIELA - 8.09.2013
18.00 - Wernisaż wystawy fotografii Tadeusza Rolke i Grupy Twórczej MOTYCZ: "Smaki fotografii", Pub u Fotografa, Rybna 11
13.00 - Festiwal Pierogów Polskich i Bałkańskich
15.00 - Pokaz kulinarny - Andrzej Widelski: "Teatr tatara"
16.00 - restauracja Kuchnia i Wino z Kazimierza - "Jagnięcina Witolda Kuncewicza"
17.00 - SPA Nałęczów - Odchudzamy kuchnię
19.00 - koncert zespołu TRANSLOLA scena plac Po Farze
21.00 - Wieczór pożegnalny, Czarny Tulipan, Grodzka 1
WSTĘP WOLNY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?