Firmy cateringowe pomogą w przygotowaniach do Wielkanocy

Ilona LećZaktualizowano 
Barszcz biały na zakwasie, schab w galarecie, jajka w szynce i faszerowane pieczarki. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie tradycyjnych, wielkanocnych potraw, możemy skorzystać z usług firm cateringowych i sklepów garmażeryjnych. Już teraz niektóre z nich przeżywają oblężenie.

- Codziennie ktoś do nas dzwoni i zamawia wybrane z menu dania. Pierwsze zgłoszenia zaczęliśmy odbierać na początku marca. Od lat mamy również wielu stałych klientów, którzy dużo wcześniej planują u nas kulinarne przygotowanie świąt - zapewnia Anna Szymańska-Tyburek z firmy MC' Catering, ul. Staszica 1.

Koszt organizacji standardowego przyjęcia wielkanocnego zaczyna się od 30 zł za osobę.

- Oczywiście wszystko zależy od ilości potraw, którymi chcemy przyjąć naszych gości. U nas minimalne zamówienie wynosi 100 zł. Ostatnie zgłoszenia przyjmujemy na cztery dni przed Wielkanocą - uprzedza Jarosław Muzykowski, menedżer Cateringu Kogucik, przy ul. Czechowskiej. W wielkanocnym menu Kogucika znajdziemy 27 potraw, w tym, m.in. kilka rodzajów tartinek, jajka faszerowane, pasztety, sałatki jarzynowe oraz mazurki i serniki.

Kruchą szarlotką, baleronem białoruskim, kaczką z żurawiną i wieloma innymi, równie smakowitymi potrawami kusi nas sklep "Dobra Kuchnia"przy ul. Zielonej. Na liście wielkanocnego menu znalazło się kilkadziesiąt potraw. Dzięki temu możemy skompletować całe przyjęcie dla dużej rodziny lub wybrać pojedyncze zestawy.

- Dania możemy przygotować do ostatniej chwili, tuż przez samą Wielkanocą. Ruch powoli się rozkręca. Klienci zaczynają pytać o naszą ofertę i wybierać potrawy - zdradza jedna z ekspedientek sklepu.

Przykładowe ceny potraw:

Barszcz biały 22 zł/litr
Pasztet mięsny 26 zł/kg
Kurczak faszerowany z żurawiną 6 zł/porcja
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 21 zł/kg
De volaille z masłem 6 zł/porcja
Jajko w szynce 4,5 zł/porcja
Jajka faszerowane 3,5 zł/porcja
Baleron białoruski 5 zł/porcja
Sałatka jarzynowa 17 zł/kg
Schab ze śliwką 42 zł/kg
Sernik 26 zł/kg
Szarlotka 20 zł/kg

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
k
kaja

Sadze, ze dla minimum 20tysiecy ludzi, takie ceny wyrobow sa - jak Z KSIEZYCA !
I NIGDY ci ludzie nie Kupia takich rzeczy.
Czesc mieszkancow stac na to, ale NIE WIEKSZOSCI !

zgłoś
g
gra

Przy okazji swiat widac, ze mamy sie dobrze i kupujemy drogie potrawy zamiast je samemu robic!
Tak trzymac!

zgłoś
c
clssic

beznadziejny artykuł sponsorowany.

zgłoś
B
Baba Dżaga

Skoro firmy cateringowe już zbierają zamówienia i cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, to można spodziewać się, iż te potrawy zostaną przygotowane co najmniej na kilka, a niektóre kilkanaście dni przed świętami więc nie będą już pierwszej świeżości. Ja jestem tradycjonalistką, wolę się narobić, ale przynajmniej wiem co jem.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3