Gotowanie kukurydzy. Jak i ile gotować kukurydzę? Wypróbuj nasz sprawdzony sposób. Możesz podać ją z masłem i solą

Patrycja Zawalska
Patrycja Zawalska
Gotowanie kukurydzy stanie się proste, jeśli poznasz sprawdzone triki.
Gotowanie kukurydzy stanie się proste, jeśli poznasz sprawdzone triki. GeorgeSe / gettyimages.com
Udostępnij:
Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu sałatek czy potraw. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz, jak i ile powinno się gotować kukurydzę. Wypróbuj nasz sprawdzony sposób.

W skrócie

Właściwości zdrowotne kukurydzy

Kukurydza to bardzo istotny element diety osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glukozy. Zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Kukurydza należy także do tak zwanej czystej piętnastki warzyw oraz owoców, czyli roślin bez pestycydów.

Dostarcza ona witaminy, a także cenne składniki mineralne, między innymi:

  • witamina D
  • witaminy z grupy B
  • witaminy E
  • fosfor
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • selen
  • jod
  • mangan.

Świeże ziarna kukurydzy w 100 g dostarczą organizmowi 365 kcal, z kolei kukurydza konserwowa w 100 g ma około 100 kcal.

Najlepsze dania z kukurydzą

Kukurydza to świetny dodatek do wielu dań. Wybraliśmy naszym zdaniem najlepsze potrawy, w których ją znajdziesz:

Gotowanie kukurydzy – przydatne triki

Gotowanie kukurydzy to sprawą bardzo prostą. Należy trzymać się kilku podstawowych zasad, by cieszyć się pyszną, ugotowaną w odpowiedni sposób kukurydzą.

  • Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą. Jeśli to zrobisz – stanie się ona twarda.
  • Podczas gotowania kukurydzy możesz do wody dodać nieco mleka. Ten trik spowoduje, że będzie ona jeszcze delikatniejsza w smaku.
  • Przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie ją oczyść z liści, a także włosków. Obetnij trzon, jeśli za bardzo wystaje.
  • Kukurydzę możesz przekroić na pół, jeśli jest za duża.

Istotny jest także wybór odpowiedniego garnka. Powinien on przede wszystkim być dobrany odpowiednio do wielkości gotowanej rośliny (najlepiej sprawdzi się duży i szeroki). Zadbaj również o to, aby woda w garnku przykryła całą kukurydzę.

Jak i ile gotować kukurydzę?

Zastanawiasz się, jak długo gotować kukurydzę? By cieszyć się doskonałym smakiem kukurydzy oprószonej solą wystarczy zaledwie... 10 minut!

  • Wystarczy zagotować wodę z cukrem (wystarczą około 2 łyżki).
  • Włożyć kukurydzę do garnka z zagotowaną wodą i pozostawić do wrzenia.
  • Gotować przez około 10 minut (w przypadku większej liczby kolb można przedłużyć proces gotowania do 15 minut).

Kolbę wyjętą prosto z wody możesz oprószyć solą i obłożyć wiórkami masła.

Z czym podawać gotowaną kukurydzę?

Gotowaną kukurydzę możesz podać na różne sposoby. Między innymi:

  • z cukrem pudrem i cynamonem (ta wersja na słodko, z pewnością Cię zaskoczy)
  • z masłem i solą
  • z dipami i sosami
  • z pesto np. z czosnku niedźwiedziego lub bazylii
  • z guacamole.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

EH Excellent Houseware

Eh Excellent Houseware Zestaw Do Przekąsek Przystawek Sushi -11 ...

157,83 zł48,38 zł-69%
miejsce #2

Kassel

Kassel Dozowniki Oliwa/Vinegar (93576)

130,61 zł59,00 zł-55%
miejsce #3

Ambition

Ambition Łyżka Savant (96804)

19,99 zł9,99 zł-50%
miejsce #4

Cilio

Cilio Lejek do dekanterki z sitkiem CI-200607

113,00 zł73,83 zł-35%
miejsce #5

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

85,00 zł59,90 zł-30%
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Gotowanie kukurydzy. Jak i ile gotować kukurydzę? Wypróbuj nasz sprawdzony sposób. Możesz podać ją z masłem i solą - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie