W skrócie
Właściwości zdrowotne kukurydzy
Kukurydza to bardzo istotny element diety osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glukozy. Zawiera wiele składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Kukurydza należy także do tak zwanej czystej piętnastki warzyw oraz owoców, czyli roślin bez pestycydów.
Dostarcza ona witaminy, a także cenne składniki mineralne, między innymi:
- witamina D
- witaminy z grupy B
- witaminy E
- fosfor
- żelazo
- magnez
- potas
- selen
- jod
- mangan.
Świeże ziarna kukurydzy w 100 g dostarczą organizmowi 365 kcal, z kolei kukurydza konserwowa w 100 g ma około 100 kcal.
Najlepsze dania z kukurydzą
Kukurydza to świetny dodatek do wielu dań. Wybraliśmy naszym zdaniem najlepsze potrawy, w których ją znajdziesz:
- sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem
- sałatka gyros
- surówka z białej rzodkwi z kukurydzą
- zupa meksykańska
- zupa krem z kukurydzy
- placki kukurydziane
- quesadilla
Gotowanie kukurydzy – przydatne triki
Gotowanie kukurydzy to sprawą bardzo prostą. Należy trzymać się kilku podstawowych zasad, by cieszyć się pyszną, ugotowaną w odpowiedni sposób kukurydzą.
- Nie gotuj kukurydzy w wodzie z solą. Jeśli to zrobisz – stanie się ona twarda.
- Podczas gotowania kukurydzy możesz do wody dodać nieco mleka. Ten trik spowoduje, że będzie ona jeszcze delikatniejsza w smaku.
- Przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie ją oczyść z liści, a także włosków. Obetnij trzon, jeśli za bardzo wystaje.
- Kukurydzę możesz przekroić na pół, jeśli jest za duża.
Istotny jest także wybór odpowiedniego garnka. Powinien on przede wszystkim być dobrany odpowiednio do wielkości gotowanej rośliny (najlepiej sprawdzi się duży i szeroki). Zadbaj również o to, aby woda w garnku przykryła całą kukurydzę.
Jak i ile gotować kukurydzę?
Zastanawiasz się, jak długo gotować kukurydzę? By cieszyć się doskonałym smakiem kukurydzy oprószonej solą wystarczy zaledwie... 10 minut!
- Wystarczy zagotować wodę z cukrem (wystarczą około 2 łyżki).
- Włożyć kukurydzę do garnka z zagotowaną wodą i pozostawić do wrzenia.
- Gotować przez około 10 minut (w przypadku większej liczby kolb można przedłużyć proces gotowania do 15 minut).
Kolbę wyjętą prosto z wody możesz oprószyć solą i obłożyć wiórkami masła.
Z czym podawać gotowaną kukurydzę?
Gotowaną kukurydzę możesz podać na różne sposoby. Między innymi:
- z cukrem pudrem i cynamonem (ta wersja na słodko, z pewnością Cię zaskoczy)
- z masłem i solą
- z dipami i sosami
- z pesto np. z czosnku niedźwiedziego lub bazylii
- z guacamole.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty

EH Excellent Houseware
Eh Excellent Houseware Zestaw Do Przekąsek Przystawek Sushi -11 ...
Co jeść w sierpniu?