Gotuj z Kurierem: Budyń jaglany z jagodami [WIDEO]
Pierożki z kaszą gryczaną
Składniki:
30 dag mąki, 1 jajko, 15 dag masła, 4 łyżki zimnej wody, pół łyżki soli
Farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 1 jako, 15 dag sera żółtego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 5 suszonych pomidorów, łyżka masła, sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, 1 jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około pół godziny do lodówki. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekany czosnek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołowym pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać, a na końcu wbić jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką wykrawać koła, napełniać je farszem i sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min w 180 st. C na złoty kolor.