Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj z Kurierem: Najlepsze przepisy na świąteczne pyszności [WIDEO]

Gabriela Bogaczyk
Dawid Furmanek
Przedstawiamy zwycięskie dania w kolejnej odsłonie naszego konkursu kulinarnego „Gotuj z Kurierem”.

W kategorii potrawy wielkanocne wygrała Elżbieta Połowniak. Jury doceniło jej przepis na sos tatarski. Zwyciężczyni otrzymuje od nas zestaw produktów od firmy Stella Pack oraz kosz upominkowy od firmy E.Leclerc. Poniżej przedstawiamy jej przepis, a na filmie danie przygotował przewodniczący jury Dawid Furmanek z warsztatów kulinarnych „mEATing”.

Drugie miejsce zajęła Luiza Bulik za wysłanie przepisu na wielkanocny tunel. Trzecia na podium była Małgorzata Gutowska za propozycję na wielkanocną pieczeń z indyka. Obie panie otrzymują w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack. Dodatkowo laureatki trzech pierwszych miejsc dostaną kosze niespodzianki z wędlinami oraz wyrobami Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.

Przypominamy, że w nasza zabawa kulinarna nadal trwa. Czekamy na Państwa przepisy w kategorii potrawy wielka-nocne. Spośród nadesłanych w przyszłym tygodniu zgłoszeń, jury wybierze trzy najlepsze propozycje.

Dodatkowo, przyszli zwycięzcy naszego konkursu otrzymają w nagrodę również książki Roberta Makłowicza z jego autografem.

Do najbliższej środy czekamy na przepisy kulinarne w kategorii potrawy wielkanocne. Wraz ze zdjęciem dania, prosimy je wysyłać na nasz adres mailowy: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera Lubelskiego przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.

Pierwsze miejsce w tym tygodniu zajęła Elżbieta Połowniak za przepis na sos tatarski. Na naszej stronie internetowej www.kurierlubelski.pl można już oglądać film z jego przygotowania przez naszego członka jury Dawida Furmanka. Pozostałe przepisy, które zajęły II i III miejsce, zostaną opublikowane na stronie internetowej Kuriera oraz w naszym comiesięcznym dodatku „Lublin Cafe”. Smacznego!

Sos tatarski, nadesłała Elżbieta Połowniak
Składniki:
3 ogórki korniszony
kilka marynowanych pieczarek
ok. 2 łyżki kaparów
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sló, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Sos tatarski robi się ekspresowo. Warzywa należy pokroić w drobniutką kostkę. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Na końcu doprawić do smaku. Sos najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły, podawać z jajkami. Można zrobić z nich kurczaczki. Grzebienie i dzioby należy zrobić z ugotowanej marchewki, a oczy z goździków.

Lubicie gotować? Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski