Ogórki małosolne. Przepis na pyszne przetwory (WIDEO)
Pierwsze miejsce zajął Roman Romański za przesłanie nam przepisu na stek z polędwicy wołowej. Zwycięzca otrzyma w nagrodę zestaw produktów od firmy Stella Pack, kosz upominkowy od firmy E.Leclerc oraz wyroby z Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”. Dodatkowo, na naszej stronie internetowej możemy oglądać już specjalny film z przygotowania zwycięskiego dania przez Dawida Furmanka, naszego jurora.
Drugie miejsce przypadło Markowi Doboszowi za przepis na sałatkę z grillowaną cukinią, kurczakiem i pomidorkami. Trzecia na podium znalazła się Lena Stronkowska, która wysłała nam propozycję na pieczarki faszerowane mięsem mielonym.
Pan Marek i Lena otrzymają w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack oraz wyroby z Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.
Dawid Furmanek z warsztatów kulinarnych “mEATing” podkreśla, że jest wyjątkowo zaskoczony pomysłami Czytelników na dania z grilla.
- Naprawdę było pysznie i smakowicie. Ogromna ilość przepisów nadesłanych przez mieszkańców woj. lubelskiego świadczy, że lubimy gotować sami. Myślę też, że pomysły czerpiemy również z restauracji, które coraz częściej odwiedzamy - wyjaśnia juror. I dodaje:
- Nie przypuszczałem, że kategoria na dania z grilla okaże się takim sukcesem. Rozpiętość propozycji była przeogromna. Od sałatek po obfite dania z mięsem. Zauważyłem, że na grillu kładziemy coraz odważniej warzywa. To nie tylko pyszne, ale i zdrowe podejście - mówi Furmanek.
Kończymy już konkurs „Gotuj z Kurierem”, ale to nie oznacza, że nie można wysyłać do nas kolejnych przepisów. Czekamy na państwa smaczne propozycje różnorodnych dań. Najlepsze przepisy opublikujemy w comiesięcznym dodatku „Lublin Cafe”.
Stek z polędwicy wołowej, nadesłał Roman Romański
Pierwsze miejsce w tym tygodniu zajęła Roman Romański za przepis na stek z polędwicy wołowej.
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
marynata: kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Polędwicę opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon. Zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Zalej oliwą. Marynata powinna nadać mięsu smak. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez kilka godzin pod przykryciem w lodówce. Należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw. Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. najlepsze są ważące około 250 g. Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań.
Pogrzeb Zyty Gilowskiej. Najważniejsze osoby w państwie żegnają byłą wicepremier (ZDJĘCIA, WIDEO)
Lubelskie jest piękne! Wspaniałe zdjęcia Wojciecha Grabowskiego
Mieszkaniec Lublina jeździł podrabianym radiowozem policyjnym
MotoArena 2016 w Lublinie: Zapach benzyny i palonej gumy [DUŻO ZDJĘĆ i WIDEO]
Obchody rocznicy katastrofy smoleńskiej w Lublinie (ZDJĘCIA)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?