Zwycięzcy otrzymają w nagrodę upominkowe kosze z pysznymi smakołykami od partnerów naszego konkursu, czyli supermarketów Stokrotka i firmy Stella Pack SA. Na naszej stronie internetowej można już zobaczyć film z przyrządzania śledzi w śmietanie według autorstwa naszej Czytelniczki.
To był ostatni odcinek naszego konkursu. Przez dwa miesiące byli Państwo z nami, za co serdecznie dziękujemy. W tym czasie otrzymaliśmy ponad setkę przepisów. Rozdaliśmy 40 koszy z prezentami. Niezwykle miło było gościć laureatów w naszej redakcji przy Krakowskim Przedmieściu.
Dawid Furmanek, członek naszego kulinarnego jury, podsumowuje tę edycję konkursu kulinarnego „Gotuj z Kurierem”. - Sądzę, że konkurs okazał się sukcesem. Nieważne, czy przepisy były łatwe, czy trudne. Najmocniej zapamiętałem danie z makaronem i grzybami. Zachwycaliśmy się jego smakiem. Przepis urzekł nas prostotą - wspomina Dawid Furmanek z warsztatów kulinarnych „mEATing”.
- Tych 10 kategorii, z których co tydzień prezentowaliśmy przepisy, nie było przypadkowych. Chcieliśmy pokazać, że w naszej diecie powinniśmy więcej uwagi zwracać na ryby czy kaszę pod różnymi postaciami. Ideą, która nam przyświecała, było podniesienie świadomości konsumenckiej. W wyborze przepisów stawia-liśmy na jakość i estetykę, a nie ilość. Z nadesłanych do nas przepisów wynika, że mieszkańcy Lubelszczyzny mają coraz większą świadomość kulinarną - dodaje Furmanek.
Podsumowaniem konkursu będzie specjalny dodatek „Gotuj z Kurierem”, który ukaże się bezpłatnie 17 grudnia wraz z wydaniem naszej gazety. W środku znajdą Państwo 40 przepisów, które zwyciężyły w poszczególnych kategoriach naszego konkursu.
Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Składniki:0,5 kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z połowy cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy dobę w wodzie (3-4 razy zmieniamy wodę na czystą). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Solimy i odstawiamy na 15 minut. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski.
Dodajemy śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy śledzie. Mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładamy na talerz.
Rolada ze szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 4 jajka, łyżeczka masła, łyżka mąki, 300 g łososia w plastrach, opakowanie serka twarogowego z ziołami, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut , a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Przestygnięty placek przekładamy na blat i zdejmujemy papier.
Smarujemy serkiem, na którym układamy łososia i zwijamy jak roladę, którą owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.
Ryba po grecku
Składniki:
0,5 kg filetów z dorsza, 2 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół średniego selera, 2 ząbki czosnku, średni przecier pomidorowy, 1 mały koncentrat pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz mielony, cukier, mąka, bułka tarta, 2 jajka, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, 1,5 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza umyć, pokroić na małe kawałki, ok. 5- centymetrowe, posolić i posypać pieprzem. Opanierować je w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju/oliwie na małym ogniu. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek rozetrzeć. Cebulę zeszklić na oleju/oliwie. Starte warzywa zalać w garnku wodą i dusić przez 20 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe, ziele angielskie, zeszkloną cebulę i roztarty czosnek. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, doprawić wszystko solą, pieprzem, cukrem. Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Warstwami ułożyć naprzemian rybę i sos w taki sposób, by wierzchnią warstwę stanowił sos. Następnie potrawę odstawić na około 12 godzin do lodówki, by ryba przeszła smakiem sosu.
Pierożki z makiem i bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g krupczatki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 2-3 żółtka; masa makowa: 250 g 2-, 3- krotnie mielonego maku, 100 g orzechów, 200 g bakalii: migdałów, rodzynek, moreli suszonych, śliwek, 100 g miodu, kilka kropel aromatu, np. pomarańczowego, 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Najpierw z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, które następnie należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i dużym kubkiem powycinać kółka.
Przygotować masę z podanych składników - wszystko razem ogrzać, a następnie wystudzić. Każde z kółek napełniać masą makową i złożyć na pół, sklejając dokładnie brzegi. Można użyć do tego widelca. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. Po upieczeniu udekorować, np. czekoladą, cukrem pudrem i posypkami.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?