Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillujemy – jaki grill wybrać?

materiał partnera

Grillowanie stało się bardzo modne wśród Polaków. Moda ta przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. Dzięki możliwością, jakie dają nam producenci grillów i akcesoriów do grillowania, smakiem pysznej karkówki z rusztu możemy cieszyć się praktycznie o każdej porze roku. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem grilla do swojego ogrodu lub domu – sprawdź, jaki rodzaj będzie najlepiej odpowiadał Twoim potrzebom.

Jakie są rodzaje grillów?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego od zakupu grilla. Jednak nic bardziej mylnego. Producenci oferują kilka rodzajów grillów. Od prostych modeli przenośnych, po rozbudowane „machiny” pozwalające na przygotowywanie kilku potraw na raz. Obecnie najczęściej można kupić:

  • grille węglowe – są to nadal najpopularniejsze grille. Przez wiele osób uważane za najlepsze, gdyż pozwalają na uzyskanie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa. Do grillowania stosuje się tutaj węgiel drzewny. Można dodać również odrobinę drewna, dla uzyskania ciekawego aromatu. Najczęściej tego rodzaju grille wykorzystuje się na działkach rekreacyjnych. Mniejsze modele można zabierać ze sobą również na kemping czy wyjazdy nad jezioro (o ile jest wyznaczone miejsce do grillowania przy zbiorniku wodnym);
  • grille gazowe – grille gazowe zyskują sobie popularność, szczególnie wśród osób, które cenią sobie proste i szybkie rozwiązania. Taki grill rozpala się o wiele szybciej i łatwiej niż grill węglowy. Szybciej można też przygotować na nim potrawy. Grill gazowy daje większą możliwość kontroli nad temperaturą. To pozwala na przygotowanie potraw tak, jak najbardziej lubisz. Oprócz tego przy grillu gazowym nie jest wydzielany dym i szkodliwe dla zdrowia opary;
  • grille elektryczne – to propozycja głównie do ogrodów przydomowych. Z małych modeli można korzystać również w domu czy na tarasie, kiedy pogoda nie dopisuje. Są to grille proste w obsłudze i dające największe możliwości kontroli nad stopniem wypieczenia potraw. Najbardziej zaawansowane modele umożliwiają na grillowanie oraz wędzenie potraw.

Co można grillować?

Grillować można praktycznie wszystko. Najczęściej na grillowym ruszcie kładziemy różnego rodzaju mięsa – od wieprzowiny po drób. Warto jednak urozmaicić grillowe menu i uczynić je bardziej zdrowsze. Dlatego, jeśli chcesz spróbować czegoś nowego możesz przygotować grillowanego ananasa, cukinię lub bakłażana. Wiele ciekawych pomysłów oraz porad na temat grillowania znajdziesz na stronie https//www.top-grille.pl. Sprawdź i wypróbuj kilka z nich już teraz.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski